Пловдивският музей има нов обитател

Най-отровният октопод в света вече е в Пловдив. Всъщност срещу отровата му няма антидот и според експерти може да убие едновременно повече от 25 души. Той се казва Окти, идва от Индонезия и все още се адаптира към новия си дом.

„В рамките горе-долу на около 5-години се опитваме да се сдобием с това животно. Доста сложно, защото пристига от Индонезия през Германия. Реално това е най-опасното и най-отровното животно на планетата. Само с едно ухапване може да освободи отрова, достатъчна да парализира и да убие до 25 човека“, разказва гл.ас.д-р Огнян Тодоров – директор на Природонаучен музей – Пловдив.

Отровата му е стотици пъти по-силна от цианида и ако човек бъде ухапан от кроткото на вид морско животно, фаталният край може да настъпи в рамките на половин час.

Името му идва от сините пръстени, около 50 на брой, които покриват тялото му и могат да се видят точно преди да атакува. Напада изключително рядко.

Октоподът се храни със скариди и други ракообразни. Въпреки, че оглавява калсацията за най-отровните видове, този октопод не е дълголетен. Той живее около година и половина.

Въпреки, че е от съвсем скоро в музея, най-отровното животно на планетата вече се радва на огромен интерес.

В музея могат да се видят и някои от най-отровните риби на планетата. Скоро там ще бъде изграден и най-големият, намиращ се  във вътрешността на страната, аквариум в Европа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.