Процентът на положителните проби остава голям

1426 нови случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 13,6% от направените 10 473 теста. Нужда от интензивна терапия имат 452 души.

Проф. Кантарджиев: Вторият нигерийски щам буди сериозна тревога

Инфекцията е установена при 406 души в София, новите случаи в Бургас са 127, във Варна - 112.

В болница вече се лекуват 5629 пациенти с COVID-19. Като излекувани порталът отчита 584 пациенти, 22 са починали.

Ваксинираните през последното денонощие са 2654, така общият им брой надхвърли 287 000.

В областите с най-многобройно население заразата вече се разпространява дифузно и е трудно да бъде овладяна, смята проф. Витанов.

„Идват 4-ри седмици, които ще бъдат трудни - там трябва да ги преживеем, да минем този пик и от там нататък нещата ще тръгнат на добре”, казва той.

Случаите нарастват експоненциално, изчислява математикът, но ситуацията все още не е критична. А на всеки 50 хиляди ваксинирани  силата на вълната отслабва с 1%. От колективен имунитет обаче все още сме далеч.

Проф. Витанов: Намираме се на прага на критичните стойности

„Два милиона ваксинирани плюс милион и нещо, които са преминали това са към 3 милиона и половина - ето ви ги 70%. Значи 3 милиона и половина ваксинирани и милион, минали през пандемията и си решаваме проблема”, обясни проф. Витанов.

Експертът допуска скоро мерките у нас да се затегнат допълнително.

„Картата червенее, червенее и може да дойде момент, когато всичко ще стане червено, т.е. от локален подход ще минем в глобален”.

След 10 дни се очаква да се види и какъв ефект върху броя на заразените ще окаже отварянето на заведенията на първи март.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК