„Хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност“, категоричен бе той

"Освен големия брой на заразените с британския вариант на COVID-19, вече виждаме и промените във възрастовата структура при тях. Близо 20% от положителните случаи са под 20-годишна възраст". Това заяви главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

"Имаме примери на отделни училища в Благоевград с 13 едновременно болни учители, имаме сериозно засегнат персонал от детски градини в Хасково, което означава, че мерките трябва да бъдат фокусирани и върху училищата, които играят своята роля за разпространение на вируса", каза още той.

Борисов: Няма да се поколебаем отново да наложим по-строги мерки

По думите му мерките следва да бъдат максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, който ще постави на колене здравната система.

„Положителното е, че където сме направили имунизация, резултатите са чудесни“, отчете още Кунчев.

 

 

„Предстои ни последно изпитание, важно е да имаме разбирането и все още силите да се противопоставим. Без значение кое е разрешено и кое е забранено, хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност“, категоричен бе той.

Висок брой починали с COVID-19 за денонощие

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев също е на мнение, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи именно на британския вариант на коронавируса.

„Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки“, подчерта той.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК