Областните РЗИ ще решават да затягат ли режима

Държавата обмисля ново затягане на мерките след скока на броя заразени с коронавирус у нас! Беше свикано и извънредно заседание при премиера.  Здравният министър беше изпратен да обсъди ситуацията с регионалните щабове. В Пловдив вече решиха да променят част от мерките, а в Сливен от днес спряха плановия прием на болни.

Борисов: Няма да се поколебаем отново да наложим по-строги мерки

Британският вариант на коронавируса е основната причина за разрастването на епидемията, категорични са от Щаба.

„От 2 седмици сме в експоненциално нарастване на случаите,което е особено видно в последната седмица. Започваме много бързо да изчерпваме болничните легла”, обясни началникът на НОЩ ген.майор Венцислав Мутафчийски. Здравните власти не изключват и най-лошия сценарий.

Проф. Ангелов: Ще затваряме детски градини и училища, където се налага

„Този ръст е обезпокоителен. Той може да доведе до ръст на случаите на 5000, 6000, 7000 и в най- лошия вариант като Словакия до 10-12 хиляди, което ще постави пред голямо изпитания здравната система”, смята доц. Ангел Кунчев.

Най-висока е честотата на британския вариант в пет области на страната. Сред тях са Бургас, Кюстендил и Пазарджик.

„Все по-млади хора се засягат от този британски щам, което изисква мерки както в колективите, в които има  много деца, така и спазване на досегашните мерки”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Плановите приеми в болниците в Пловдив и областта остават

Паднала е и възрастта на болните, които се нуждаят от интензивно лечение. Изход от кризата лекарите виждат в налагането на ограничения. Готовност за затягане на мерките заяви и правителството. По думите на премиера,  ако болниците започнат да изнемогват, новите ограничения ще станат факт.

„ Няма да се поколебаем да наложим отново мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката. Изборите идват и си отиват”, категоричен е Борисов.

Представители на ресторантьорския бранш се обявиха твърдо против ново затваряне на заведенията. Остра беше реакцията и на търговски центрове и фитнеси. А здравните власти призоваха за още малко търпение.

Междувременно продължава ваксинацията на приоритетните групи. От четвъртък в имунизационните пунктове ще започне ваксинацията на хората,които са се записвали в електронната платформа.

Държавата дава власт на местните здравни инспекции да решават дали да затягат мерките. Това стана ясно от изявление на здравния министър в Кюстендил. Професор Костадин Ангелов е прекъснал отпуска си, който беше взел за предизборната кампания, съобщиха от Министерския съвет.

Според здравния министър ситуацията в страната е сериозна. Възможно е на места мерките да се затегнат. За това е изпратил писмо с препоръки до всички РЗИ-та у нас.

„Имате пълна подкрепа и свобода да приложите всички необходими мерки, които считате за необходими, без да се колебаете. Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнес и спорт, всичко, което е необходимо”, заяви проф. Ангелов.

В Пловдив спират свижданията. На този етап не се налага прекратяване на плановия прием и плановите операции.  Най-голямата болница в града разкрива още 100 легла.

„Капацитетът на интензивните ни легла е зает на около 70%. Надяваме се и днес точно това обсъждахме, че всъщност може би ще се наложи отново да поискаме помощ от останалите колеги от другите болници за малко персонал, за да може да обслужваме адекватно пациентите”, каза проф. Карен Джамбазов – директор на УМБАЛ“Св.Георги“- Пловдив.

Кунчев: 20% от заразените с британския щам са под 20-годишна възраст

В COVID огнище се превърна един от общинските центрове за деца с увреждания. Всичките 10 деца и 5 души от персонала на дома са заразени с коронавирус. Наложена им е карантина. В града под тепетата, за да не се провеждат нерегламентирани партита и заведения да работят като дискотеки, се намаляват децибелите на шума до 85, което позволява само фонова музика.

В Кюстендил, най-засегната област на страната, маските на открито вече не са задължителни. В болницата от два дни отчитат намаляване броя на пациентите. За да провери как текат имунизациите, на място пристигна и здравният министър.

В Бургас увеличават от днес броя на леглата за COVID в болниците и те вече стават 432. Общинският щаб не се обедини около идеята за въвеждането на по-строги мерки, въпреки че около месец морската община е на челно място в страната по брой заразени с вируса. 

Репортери: Марина Малашева, Благой Бекриев.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК