Стопаните трябва да ги разчитат правилно и да се съобразяват с тях, съветват експерти

Ако котката не желае да бъде докосвана, стопанинът й трябва да разчете правилно посланието й и да се съобрази с него, обясняват руски експерти, цитирани от "Аргументи и факти".

Британка напусна работа, за да стане "котешки преводач"

Людмила Коникова, ветеринарен лекар-невролог и специалист по поведенчески проблеми напомня, че котките не са толкова интелектуално "надарени" същества, за колкото ги смятат любителите им, и не разбират причинно-следствените връзки. Подобно на други животни, сладките писани имат първо и преди всичко инстинкти. "Те нямат морални принципи, ценности и социални нагласи, за разлика от хората", казва Коникова.

Модерни котки (ГАЛЕРИЯ)

Котките са си "самодостатъчни" създания, поради което е необходимо хората да съблюдават поставените от тях "граници". Писаните, например, не обичат "натрапчиви" поглаждания както от стопаните си, така и от непознати. Следователно не трябва да се сърдите на котката си, полегнала блажено до вас, но опитала се да ви захапе на мига, в който се опитате да я погалите. Посланието й трябва да ви подскаже, че точно в този момент тя не е в настроение да бъде докосвана.

Как да научим котката да не хапе?

Според Елена Мелникова, зоопсихолог, ветеринар и експерт по корекция на поведението на котките, агресията при тези животни често е свързана с внезапен страх или стресова ситуация. Ако обаче домашната питомка често проявява агресивно поведение, е необходима консултация със специалист. 

Източник: БТА