Караянчева: Да не забравяме, че след 4 април отново ще живеем заедно

10 дни преди изборите 44-то Народно събрание вече е в историята. Днес депутатите се събраха за последно в новата си зала в бившия партиен дом.

Последният звънец на този парламент удари 2 минути преди 11:00 часа. В пленарната зала се бяха събрали 194 народни представители. Там беше и един представител на Кабинета – министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

От 2009 година това е първият парламент, който изкарва пълния си 4-годишен мандат. Започна работа в една сграда, приключи я в друга. Първо имаше един председател - Димитър Главчев, после друг - Цвета Караянчева.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Четири години по-късно дойде време за равносметката.

„В края на мандата на 44-то Народно събрание всеки от нас ще отнесе различни спомени”, заяви Цвета Караянчева, председател на Народното събрание.

И ако първият работен ден успя да събере в пленарната зала всички 240 народни представители, то в последния местата си заеха 194 депутати.

По традиция всяка парламентарна група имаше и право на финални думи - за свършеното, но и за очакваното.

 

 

„През последните 4 години в българския парламент често отправяхме обиди един към друг, като забравяхме, че обиждайки политическите си опоненти, обиждаме и тези, които са гласували за тях. Не бива да пропускаме и моментите, в които бяхме единни”, заяви Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Дариткова призова всички да мислят и за дните след изборите, защото няма партия, която да управлява сама и да си е самодостатъчна.

"Готови сме да подадем ръка и да работим за национално единение. Трябва да се справим със здравната криза и с възстановяване на икономиката. 44-тото НС изпълни своите функции, управлението не позволи да бъде подменен вотът на избирателя, не позволихме държавата да потъне в хаос и безвластие", заключи Даниела Дариткова.

Последно работно заседание на депутатите

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че парламентарната група на социалистите е искала промяна на качеството на живот на българите и е останала вярна на тази цел. От БСП отчетоха работата си в цифри.

"Не влязохме в скрити договорки, превърнахме се в алтернатива – не на думи, а на действия. Внесохме 1323 алтернативни предложения по закони и решения на Народното събрание. Свършихме добре работата си като опозиция и алтернатива. Правихме алтернативен бюджет четири години", добави още тя. 

За нея мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е било "арогантно и самодостатъчно" и не е обръщало внимание на предложенията на БСП.

"Законодателството беше хаотично, законите често се променяха, корупцията се залагаше в промените. Наложи се стил на крайна нетърпимост и ограничаване на опозицията", категорична бе Нинова.

Тя е убедена, че трябва да се възстанови държавността, институциите да работят за гражданите, а не срещу тях. Политиката да се прави на светло, пред очите на всички, законите да важат за всички и да няма безнаказаност.

ДПС избраха друг начин – не от парламентарната трибуна. В писмена декларация от Движението обявиха, че най-хубавото в днешния ден е краят на това Народно събрание.  

Според съпредседателя на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов тези 4 години са били белязани от криза и разделение, война между институциите. Липсвало е желание за диалог.

"Създаде се негативна нагласа за цялата политическа класа. "Обединени патриоти" отстраниха ДПС като балансьор и постоянен фактор във властта. Доказахме, че патриотизмът е идеология, която е успешна. Нарушихме някои либерални съглашения, увеличиха се пенсиите, бяхме коректив на ГЕРБ", каза още той

Веселинов допълни, че Патриотите са спрели Истанбулската конвенция, бранели са националните интереси и правата на българите зад граница, като са спрени всички социални помощи за деца, които не ходят на училище.

За него "Обединени патриоти" не просто са участвали във властта, а са се противопоставили на инерцията.

 

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки заяви от трибуната, че неговата партия е показала, че може да има различни депутати, честни родолюбци.

"Бяхме лоби на майките, децата, предприемчивите българи. Приключваме мандата мотивирани и по-силни. Оправдахме доверието на нашите избиратели. За нас народът не е електорат, а суверен", категоричен бе той.

Според Марешки в парламента не трябва да има мързеливи и безотговорни хора, нито такива които прокарват чужди интереси.

"Време е българите да получат достоен живот в собствената си страна", заключи лидерът на ВОЛЯ.

Марешки призова всички депутати да благодарят с ръкопляскания на българския народ.

„И най-вече всички лекари, учители и полицаи, които запазиха доста човешки животи”, заяви Марешки.

Финални думи получиха и независимите депутати. За четири години 19 народни представители си тръгнаха от тези, с които бяха избрани.

Президентът: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева благодари на доброволците, които участват в организацията на изборите.

"Изборите са израз на родолюбие, доброволците защитават честността на изборите, а от това по-голям патриотизъм няма", добави тя.

Караянчева е убедена, че всеки глас ще бъде честно преброен и е нужно българите да излязат и да гласуват масово.

"Влизаме в последната фаза на предизборната кампания. Да не забравяме, че след 4 април ще продължим да живеем заедно", заключи Караянчева.

След излушването на химните на България и на Европейския съюз председателят на 44-тото Народно събрание закри последното заседание.

„Нека не забравяме следния цитат от Евангелието на Лука: „Всяко царство, разделено против себе си, запустява. И всеки дом, разделен против себе си пада. Уважаеми колеги, благодаря за съвместната работа. Закривам 44-то Народно събрание”, заяви Цвета Караянчева.