Унгария е на първо място в света по смъртност от коронавирус

COVID в Европа. По всичко личи, че държавите в централната част от континента са огнище на заразата в момента. В Полша отбелязаха абсолютен рекорд при нозоаразените, поради което затягат мерките. Пълен локдаун за великден пък обявиха за Виена. Сложна е обстановката и в Унгария.

Полша регистрира рекорден денонощен ръст на новите случаи на коронавирус за втори пореден ден – над 35 хиляди души. Заради влошаващата се обстановка премиерът Матеуш Моравецки обяви по-строги ограничения по време на великденските празници. Врати ще затворят фризьорските и салоните, големите магазини за домашни потреби и мебели, а останалите, както и пощите ще работят при по-строги правила. Ще има ограничение и за броя на хората, които могат да се събират в църкви. Рестрикциите ще влязат в сила в събота и ще важат следващите две седмици.

Училищата и детските градини в Унгария ще отворят най-рано на 12 или 19ти април, а не на 7-ми както беше планирано. Властите са категорични, че на този етап не може да става дума за разхлабване на ограниченията. Местните болници са подложени на огромно натоварване от нарастващия брой заразявания с коронавирус, след като страната се превърна в огнище на третата вълна.

Унгария е на първо място в Европейския съюз по внос на ваксини срещу КОВИД и по брой на ваксинации на глава от населението.  Въпреки това е на челно място в света по брой на смъртните случаи от КОВИД през последните седем дни.

За Великден Виена и още две австрийски провинции на практика ще върнат локдауна в страната, като наложат целодневни ограничения върху движението вместо сегашния вечерен час, съобщи министърът на здравеопазването. Целта на мярката е да се облекчи натоварването върху болниците, които трябва да се справят с все по-голям брой коронавирусни инфекции. Пълното затваряне ще влезе в сила на 1 април, и ще продължи до 6 април.

Освен за Виена то ще важи за федералните провинции Бургенланд и Долна Австрия. Повечето бизнеси ще бъдат затворени с изключение на магазините, които продават стоки от първа необходимост. Хората са призовани да останат по домовете си по време на празниците и да излизат само за спешни нужди или за разходка.

Дания удължи спирането на имунизациите с ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca с още три седмици, докато продължават да оценяват безопасността й.

Решението е взето въз основа на предполагаеми странични ефекти, заявиха от  местната агенция по лекарствата. Копенхаген спря използването на препарата като предпазна мярка на 11 март след съобщения за починала жена в следствие на кръвни съсиреци в няколко части от тялото й седмица след като е била имунизирана.

Скоро след това бе съобщено за втори смъртен случай. Въпреки това до момента властите съобщават, че не разполагат с доказателства за връзка между ваксинацията и смъртните случаи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК