Правителството с равносметка за това колко пари е дало за тях

Малко повече от година след началото на пандемията правителството с равносметка за това колко пари е дало за затворените бизнеси. Сумата възлиза на 1,9 млрд. лева.

Най-много пари са раздадени по две мерки – по „60 на 40” са отпуснати 968 млн. лева, а по мярката „80 на 20” - 150 млн. лева.

Екип на NOVA провери обаче достигнали ли са тези пари до бизнеса.

Към момента в ресторанта на Звезделин Минчев работят единствено за доставки. Затворен за трети път заради пандемията, той се надява ако не на пълно отваряне на 1 април, то поне да има възможност за работа на летните градини. Разказва, че е кандидатствал за помощ, но тя е крайно недостатъчна.

Изплащането на парите за бизнеса продължава през април и май

„С помощи не може да се прави бизнес. Първо, че се разглеждат прекалено дълго време и второ – след това се превеждат прекалено дълго”, казва той.

В един от фитнесите в Пловдив обаче са доволни от финансовата помощ. Получили са пари по мярката „60 на 40”, а сега обмислят да кандидатстват за още подкрепа.

Хотелиерите пък намират бюрокрацията за твърде сложна. „Вижда се, че имат желание да помогнат на сектора. Не знам до колко са го направили ефективно. Едва ли не хотелите и ресторантите трябва да си назначат едни хора, за които да се грижат, за да могат да получат тези помощи”, коментира Кристиян Осев.

Правителството обаче е категорично – мерките работят. „България се справи 50-60% по-добре от средното за Европейския съюз и Еврозоната”, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Борисов: Отпускаме още 96 млн. лв. за медиците и за лечение на пациенти с COVID-19

Заради кризата НАП пък за първи път раздавала пари, вместо да събира. „На близо 7 000 фирми през НАП са изплатени 75 млн. в секторите, които за тези 2 седмици до 31-и сме затворили”, каза премиерът Бойко Борисов.

И докато единодушие за ефективността на мерките няма заради личния опит на всеки затворен бизнес, надеждата за по-добро бъдеще е обща. „Надявам се това да е последната вълна, както казват всички и нещата да тръгнат в положителна посока”, казва Асен Иванов, който е собственик на заведение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК