Следващата седмица се очакват още 200 хиляди дози

Тази сутрин у нас пристигнаха над 30 000 бройки от препарата срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech. В 7 часа сутринта на летище София кацна самолетът, на чиито борд беше и поредната пратка ваксини. 

Дозите от препарата на Pfizer, които получихме днес, са повече от 31 000. Очакванията са през следващите дни да получим още по-големи количества.

 

 

Расте броят на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения

Междувременно процесът по ваксинация у нас продължава. Така досега поставените дози ваксини са над 430 000. Въпреки това обаче силата на третата вълна не утихва, казват лекари.

„За съжаление, в спешните отделения не усещаме ситуацията под контрол. Вълната от заразени пациенти става все по-висока и по-висока”, казва д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната помощ.

Д-р Кателиева признава и че нерядко има недостиг на легла в болниците. Относно мерките –  резултатът от тях щял да се усети след дни, казва тя. 

„Трябва да се разхлабват постепенно. Можем да живеем без ресторанти, молове, футболни мачове и концерти, но хората, които губим, не можем да върнем”, заключва медикът.

През тази седмица трябва да стане ясно дали сегашните ограничителни мерки ще бъдат удължени.

„Зелени коридори” за ваксинация в „Пирогов” и ВМА

На правителствено заседание днес здравният министър проф. Костадин Ангелов уточни: „Днес получихме 31 590 дози от Pfizer, от 5 април до края на месеца през 7 дни регулярно ще получаваме по 62 010 дози от Pfizer. Утре получаваме 51 600 дози от Moderna“, заяви Ангелов.

По отношение на AstraZeneca министърът добави, че в сряда се очакват 151 200 дози. „Количеството ваксини за тази седмица е над 200 000 дози. Направена е организация“, изтъкна той.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК