Очакват се нови доставки на ваксини

Тази сутрин у нас пристигнаха над 30 хиляди бройки от препарата срещу коронавирус на Pfizer/BionTech. В същото време получихме и сигнал за грешка в електронния регистър за имунизация.

До края на  седмицата се  очаква  да пристигнат още  230 000 дози срещу COVID -19, а до края на април - 700 000 хиляди. А грешката с електронния регистър, за която ще ви разкажем е следната -  при получени дата и час за ваксинация - вратите на столичната регионална инспекция се оказват затворени.

Расте броят на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения

Даниела Мирчева записва 82-годишната си майка за ваксинация в РЗИ в столицата през електронния регистър. Били готови на имунизация с наличния препарат.

„Избрахме ваксината, която в момента почти я няма, но отидохме, защото решихме да я ваксинираме, защото тя не може да види нито внуците си нормално, нито да излиза спокойно”, разказва Даниела.

В събота получава напомнящ SMS, че имунизацията е на 28 март в 15 часа.  В неделя на място откриват затворени врати.

„Охраната ни обясни, че те почиват, тъй като нямало ваксини. Аз мисля, че някой не си е свършил работата”, казва още Даниела.

От РЗИ обясниха, че системата изпраща автоматично SMS, а инспекцията не работи в неделя.

„Зелени коридори” за ваксинация в „Пирогов” и ВМА

„Ние сме на предела на силите си. Получило се е недоразумение, съжаляваме за причиненото неудобство”, казва Ирина Гайтаневска от РЗИ.

Остава отворен въпросът защо електронният регистър предлага ден, в който РЗИ не работи.

Междувременно тази сутрин на летище София кацна самолетът с поредната пратка ваксини.    Дозите от препарата на Pfizer/BionTech са повече от 31 000.

„От 5 април до края на месеца регулярно ще получаваме по 62 010 дози от Pfizer/BionTech, утре получаваме 51 600 от Moderna. В сряда получаваме 151 200 дози AstraZeneca”, каза проф. Ангелов.

Зелените коридори за имунизация на в някои болници продължават.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК