В някои държави на Стария континент вече затегнаха мерките

Редица държави в Eвропа затягат мерките срещу коронавируса или се готвят за нови ограничения. Въпреки напредващата кампания за ваксинация, нивата на заразяване се повишават. Франция очаква тази вечер изявление на президента Еманюел Макрон, дали ще бъдат затегнати още повече мерките. А Испания, Италия и Гърция вече въвеждат допълнителни рестрикции.                                               

Властите във Франция са под сериозен натиск да въведат нови ограничения. Броят на болните от COVID-19 е голям, болниците са пълни и се налгат дори крайни мерки, като превозването на пациенти до други градиве, където все още има празни легла.

"Успяваме да забавим епидемията. Но ключов фактор за нашите решения остава ситуацията в болниците",  заяви Габриел Атал, говорител на правителството на Франция.

Испанските курорти едва кретат, докато в Мадрид купонясват европейци

Един от трите сценария, които пресата коментира като най-вероятни, включва затварянето на училищата.

"Ако ще затваряме, нека го направим сега. Служителите за изтощени. Всеки ден има или нов случай на заразени, или хора, които са били в контакт. Налага се да реагираме ден за ден", категорична е  Лоранс Курьол, директор на начално училище.

Гърция регистрира рекорден брой новозаразени с коронавирус за денонощие - над 4300 души. В интензивните отделения са повече от 740. Това накара властите да свикат екпертния щаб. Засега планираното отваряне на училищата на 5-ти април остава в сила, но от ученици и учители ще се изисква да минат тест за вируса. Предварителният план е към 20-ти април да отворят заведенията на открито, а на 14-ти май да бъде рестартиран туризмът.

Ваксината срещу COVID-19 на Jansen пристига в Европа на 19 април

В Испания маските вече са задължителни дори на плажа и в парка. Носенето им е част от задължителните мерки от май миналата година. Досега обаче не трябваше да се носят маски на открити обществени места, където е възможно спазването на дистанция.

„Мисля, че предпазните мерки срещу коронавируса тук в Испания или на Майорка са по-добри, отколкото в Германия. Тук всички носят маски, навсякъде има дезинфектант, добре е”, твърди Хайке, турист от Германия

От края на миналата седмица досега случаите на зараза с коронавируса в Испания са се увеличили от 139 на 100 хиляди до 150 на 100 хиляди.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК