Французите откриха лъч надежда в думите на Макрон

Тревожният ръст на новозаразените с COVID-19, както и на смъртните случаи, карат все повече страни да затягат ограниченията. Франция въвежда поредна карантина, а Гърция се опитва плахо да се завърне към нормалния живот.

Франция въвежда нов локдаун

Любопитно проучване във Франция показва, че 7 от 10 французи одобряват новите ограничения, обявени от Еманюел Макрон, но 46% от анкетираните не възнамеряват да ги спазват стриктно. Всъщност все по-голям е процентът на хората, които считат, че тези мерки са закъснели и критикуват решенията на френския президент, а повече от половината французи смятат, че Макрон не се справя добре с управлението на здравната криза.

Последното официално изявление в най-гледаното телевизионно време на президента Макрон беше през ноември. Тогава той обяви облекчаване на ограниченията с наближаването на Коледа. Сега положението изглежда съвсем различно. Новото е, че мерките включват затваряне на училищата за три седмици. 

"Вече не вярвам в мерките. Мисля, че хората са неразумни. Писна им. Французите не са достатъчно стриктни..", заяви Дебора Льору, жител на Париж. 

"Трябва да вярваме. Стига сме гледали назад и сме мрънкали. Мисля, че властите направиха всичко възможно, за да избегнат по-строго затваряне. Вярвам, че тази стратегия ще даде добри резултати", категорична е и Надин. 

Макар и очаквано, решението на френския президент да затвори учебните заведения за 3 седмици обърка плановете на много семейства. И все пак добрите практики, които много французи изградиха за работа от вкъщи и толерантността на все повече работодатели, позволиха на част от родителите да приемат със спокойствие новите решения.

„Ограничение е, но аз имам голям късмет с работодател, който наистина те разбира. Прави всичко възможно, за да можем да работим от вкъщи и същевременно да се грижим за децата си", псоочи Флоранс.

Броят на новозаболелите с коронавирус във Франция е двойно по-висок в сравнение с февруари, което прави средно по 40 хиляди нови случая дневно. Пациентите в интензивните отделения пък надхвърлят 5000 души, надвишавайки пика от последния локдаун в края на миналата година.

Голямата новина от пресконференцията на френския президент Еманюел Макрон обаче не е за поредното затваряне, а лъчът светлина в думите му. Той заяви, че Франция трябва да „стисне зъби още месец-месец и половина, след които поетапно страната ще се отваря”.

Предполага се, че след 15 май ще се отварят първо местата за култура, след това тези за спорт, след което и барове, и ресторанти. И Лазурният бряг се готви трескаво за летния сезон, дори се наемат сезонни работници.

Източна Австрия удължава четвъртия локдаун

Строгата карантина досега беше наложена в 19 департамента, но от събота влиза в сила за цялата страна. Французите няма да могат да се придвижват в радиус по-голям от 10 км от дома си, няма да могат да напускат домовете си без основателна причина, в сила остава и вечерният час от 19 до 6 часа. Училищата и детските градини ще затворят врати.

Чехия отмени задължителния тест за COVID-19 за пристигащи в страната

В съседните на Франция държави ситуацията също е напрегната. Испания също въвежда строги мерки. Според прогнозата на испанската централна банка, през тази година потокът от чуждестранни туристи ще достигне около 60 на сто от нивата преди пандемията през 2019 г. Някои анализатори обаче намират прогнозата за прекалено оптимистична и смятат, че тази година ще бъде дори по-лоша от миналата. Португалия пък ще изисква от френските граждани, които желаят да я посетят, 14-дневна карантина.

Въпреки рекордния ръст на заразените и починалите, Гърция започва частично облекчаване на ограниченията заради коронавируса. Малките магазини ще отворят от понеделник - 5 април. От тази събота ще бъдат частично разрешени пътуванията между отделните общини. А властите вече подготвят нови правила за влизане в страната през летния сезон.