"Не бива заради COVID-19 да се забравят или подценяват онкологичните заболявания", предупреди Евгения Адърска

"Влязохме в системата на здравеопазването, за да се опитаме да приложим това, което казвахме, че трябва да се промени. Дадохме глас на пациента, за да стане ясно, че той е значим, а не само статистика", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Евгения Адърска, пациентски консултант в Аджибадем Ситиклиник, Младост, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Тя сподели, че винаги е знаела, израствайки в лекарско семейство, че ще работи в сферата на здравеопазването, но няма да бъда лекар, а съдбата е намерила начин да я включи в тази система с уменията, които има, с които може да помогне.

С ВОЙ НА СИРЕНИ: Почетоха паметта на починалите от COVID-19 медици (ВИДЕО+СНИМКИ)

Евгения Адърска информира, че се увеличава броят на пациентите с онкологични заболявания, а факторите за това са много и така е в световен мащаб, като един от тях е подобряване на диагностиката, което води до по-ранно и често откриване на болестта.

За нея целта по отношение на рака на глобално ниво е да се контролира заболяването, да се постигне дълготрайно лечение.

"По образование нашите медици не отстъпват на никого в света, липсва им среда, в която да бъдат добри и отзивчиви към пациента, защото са затрупани от различни дейности", убедена е Евгения Адърска.

Президентът Радев отличи изявени медици и специалисти по здравни грижи

Специалистът вярва, че диалогът между лекар и пациент е много важен и полезен за двете страни, а често се случва пациентски организации да са мост в тази комуникация, но тя е забелязала, че младото поколение лекари вече умее много добре да контактува с хората, които идват за помощ при тях.

Относно още какво може да се направи, за да се лекува по-успешно ракът тя заяви, че онкологията е територия, която не спира да се развива, но трябва да се търси по-обширна профилактика.

Сунгарска: Лекарят не е Господ, не е робот, а човек със своите болки

"Не бива заради COVID-19 да се забравят или подценяват онкологичните заболявания", предупреди Евгения Адърска.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.