Спешна помощ – София се включи към инициативата, посветена на Световния ден на здравето

„За първи път тази година Световният ден на здравето няма да бъде празничен ден”. Това заяви в интервю за DarikNews.bg Катя Сунгарска, говорител на Центъра за спешна медицинска помощ-София.

„Тази година на 7 април сме повече тъжни, отколкото радостни, за съжаление. Това е момент, който да ни накара да се съберем в себе си, да премислим, да отдадем почит на колегите, които загубиха своя живот в борбата в COVID-19”, каза Сунгарска.

Спешна помощ-София се включи към инициативата, посветена на Световния ден на здравето. Точно в 12:00 часа с минута мълчание бе почетена паметта на медиците, които загубиха битката с коронавируса. Центърът за Спешна медицинска помощ в столицата е загубил вече 10 медици от първата линия в битката със заразата. 

Сунгарска: Натискът върху здравната система е огромен

„Особена е мъката, когато губиш колега. Работи се по много часове – по 12 на смяна. Това сплотява, превръща колегите ти в семейство и когато губиш, не губиш колега, а част от себе си, от семейството си“, споделя говорителят на Спешна помощ. 

По думите ѝ вече повече от година цялата здравна система работи на ръба на силите си: „Всеки ден и всяка нощ се полагат неимоверни усилия за спасяване и поддържане на живота, а това коства много“, казва още Сунгарска. И апелира: „Нека хората да си дават сметка, че лекарят не е Господ, не е робот, а жив човек със своите болки, страдания, заболявания, проблеми, радости и тъги. За съжаление, тъгите са повече, защото всички медици са подвластни на това, на което е подвластно и цялото общество“.

Сунгарска: Натискът върху Спешна помощ намаля заради частичния локдаун

Сунгарска призова и към събуждане на естествените инстинкти, заложени у всекиго, на първо място – инстинктът за самосъхранение. 

На себе си и колегите си, Сунгарска пожелава: „Да сме живи и здрави. Това, което си пожелавам напоследък много често, е да усещам повече човечност, мъдрост, нормалност и повече отговорност“.