Престъплението беше извършено в офис за бързи кредити

Убийство в офис разтърси Стара Загора преди дни. На 24 март съобщихме за убит с два куршума в главата криминално проявен млад мъж, служител във фирма за бързи кредити. За първи път най-близките на жертвата и тези на задържания като извършител на убийството застават пред телевизионна камера. Елена Танева и Георги Манев работиха по случая, за да се опитат да изяснят какво стои зад това убийството.

Драмата се разиграва в офис на улица „Цар Симеон Велики” 142 в центъра на Стара Загора в късния следобед на 24 март. Сигналът към спешния телефон е подаден точно в 17:19 ч. Час по-рано жертвата Станимир Иванов идва за среща със своя партньор и работодател Владимир Василев, който по-късно е сочен за физическия извършител на убийството.

„Образувано е досъдебно производство по смисъла на член 115 по Наказателния кодекс който предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години. Работи се по няколко версии за убийството, като основната е именно финансови взаимоотношения и възникнал скандал между извършителя и пострадалия”, каза Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора.

Стрелба в офис за бързи кредити в Стара Загора, има загинал (ВИДЕО)

Във фаталния ден зад тази врата Станимир е очакван от началника си Владо и неговия брат Милен. Братята бизнесмени са в конфликт със Станимир от близо месец, сочат разкази на свидетели.

За фаталният ден за пръв път разказва Десислава Николова - служител във фирмата за бързи кредити и заложни къщи и приятелката на Станимир.

„Той ми се обади да ми каже че Владо ни чака в офиса. И аз отидох до вкъщи да го взема. Той първи почука на вратата и влезна вътре. Аз изчаквах отвън във фоайето. После дойде и ми каза да вляза. Вътре бяха Владо, брат му и Данаил, едно момче което работи също за Владо. Каза на мен и Данаил да изчакаме отвън. Тогава Владо се обърна и каза на Станимир „Хайде сега разберете се с Милен””, разказа тя.

Малко по-късно началникът Владо отпраща охранителите си, праща и служителят си Деси за някакви документи. Отпраща всички от офиса с изключение на портиера-охранител Красимир Кирезов, който остава пред вратата на офиса и ясно чува скандала между тримата.

„Бях нащрек и си казах, ако стане нещо, ще вляза и ще ги разтърва. Чух закана и веднага скочих. Секунди след това се чу и изстрел”, каза Красимир.

Скандал за пари е причината за убийството в Стара Загора (ВИДЕО)

Записи от охранителните камери в момента на убийството обаче няма. Според показанията на шофьора на началника самият той ги е изключил по нареждане на Владимир същия ден, около 17. 00 ч.  

 „Два-три дни след убийството се видях с Кольо, който е охрана и шофьор на Владо. Попитах го какво е станало. И той каза „Ами Станимир е нападнал Владо с нож и той затова го е застрелял”. Въпросът ми беше ако си нападнат с нож, кога имаш време да запретнеш блузата, да извадиш пистолет, да заредиш и да произведеш два изстрела от упор в главата”, разказа Пламен Митев, приятел на Станимир.

Убитият Станимир Иванов и Владимир Василев са дългогодишни партньори.

„Всичко между тях беше уредено. Те се бяха разбрали за заложната къща - Станимир колко пари ще получава, какъв ще е процентът, който ще взима”, обясни Десислава.

От месеци обаче между братята и Станимир възникнал конфликт. Както за пари, така и заради дребни интриги с Милен Василев, брат на сочения за стрелец Владимир.

 „Имаше конфликт между тях, Станимир искаше да се разделят, да се оттегли от заложната къща на Владо и да си направи свой бизнес. Що се касае до финансовата част, с Владо имаха спор относно някакъв акт, който е бил оправен от него и той обвиняваше Станимир че трябва да го понесе. Ставаше въпрос за някакви 20 000 лева”, каза Пламен Митев.

Дали напрежението е било породено и заради желанието за отделяне на Станимир, който на практика е щял да се превърне в конкуренция в бизнеса на Владимир, все още не е ясно. За напрежение обаче потвърждава и съпругата на Владимир, която също застава пред камера за първи път.

 „Владимир беше силно притеснен и разтревожен последния месец.  Разговарях с него, за да разбера какво се случва. И той ми сподели, че е заплашван от Станимир”, разказа жената.

Според съпругата на Владимир, мъжът е стрелял при неизбежна самозащита.

„Аз съм абсолютно убедена, че Владимир се е защитавал. Той е защитавал живота си. Той по никакъв начин не би рискувал нашето семейство. Просто е бил провокиран, нападнат, защитавал се е. Цялото ми семейство сме християни. Владимир се занимава с благотворителност, имаме сплотено семейство, деца”, обясни Анна Колева.

Една от версиите по този криминален случай бе, че братя Василеви са нападнати с нож от станалия по- късно жертва Станимир.

„Намерен е нож в трупа на убития, но нямаме данни той да го е използвал  по време на инцидента”, каза Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора.

 „Станимир знаеше че ходят въоръжени. Абсурд е да изкарва нож”, каза Пламен Митев.

35-годишният Станимир е криминално проявен, известен в Стара Загора със своя буен характер, отстояващ своите интереси и мнение. Приятелката му допуска, че причина за убийството му е страхът на братята от него. А също и че е възможно да не е станало спонтанно.

„Те предварително са изключили камерите, мен ме отпратиха. Според мен не е така, както казват че е инцидент и че е тръгнал да ги напада. До колкото познавам Владо, а аз го познавам от 6 години, той не е първичен. По-скоро е човек който премисля нещата, никога не е взимал решения на момента”, обясни Десислава, приятелката на Станимир

37-годишният Владимир Василев няма криминално досие. Братята са наследници на богата фамилия. Баща им управлявал приживе просперираща фирма, занимаваща се основно със строителство и ремонтите. Двамата имат законно притежавани лични оръжия, с едно от които е извършено и убийството. Потърсихме Милен Василев в дома му - огромно имение в покрайнините на Стара Загора. Там обаче не намерихме никой.

Приятели на убитият Станимир обаче споделят опасенията си че влиятелното семейство може да въздейства на разследването и развоя на съдебния процес.

 „Имам опасения, че може би няма да си получи заслуженото при положение, че е изключил камерите”, каза Пламен Митев.

За разлика от чистото досие на Владимир, убитият 35-годишен Станимир Иванов има богато съдебно досие и арести за сбиване и наркоразпространение. Според приятелката му Десислава обаче точно бурният характер на половинката й както и досието могат да променят хода на разследването. Въпреки, че е наясно с криминалните прояви на Станимир, тя го вижда и в друга светлина.

 „Той беше джентълмен. Само бях чувала  какви глупости е правил, че е лежал в ареста, в затвора, но не съм обръщала внимание. Станимир искаше да си живеем нормално, каза че най-накрая е намерил нещо”, разказа Десислава.

Двамата адвокати на Владимир Василев се въздържаха от коментар, изчаквайки резултатите от назначените от прокуратурата експертизи. От коментар заради напредналата фаза от разследването се въздържаха и от прокуратурата. Равносметката – докато тече разследването за това, кой е виновен и кой не, две жени останаха сами, без партньорите в живота си.