Звънецът е един от символите на Народното събрание

Звънецът – символът на българския парламентаризъм, има своя история. Как се е появил на председателската маса? Всичко се случва преди 142 години във Велико Търново.

В ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО: История за Българската конституция

По правилник със звънец се открива и закрива всяко заседание на Народното събрание. Появата му има своята интересна история и тя е документирана в музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново. Всичко се е случило на първите заседания на първото събрание след Освобождението.

„Той не е бил предвиден като атрибут на събранието. Но още през втория, третия ден дебатите се разгорещили и председателят Антим Първи не е могъл да въдворява ред.  Праща разсилният и той от близкото турско училище го взема”, разказва Иван Църов – директор на Регионален исторически музей във Велико Търново.

Кой е последният жив модел на Владимир Димитров – Майстора?

Така училищният звънец става парламентарен. Първият парламентарен звънец  у нас е произведен преди три века -  през 1742 година.

„На него има текст на фарси (персийски), който дава поетичен вариант. Този, който го е изработил, казва:  „Прости, Боже, мен – раба земен, за моите грехове. И ти, който четеш това –моли се за моите грехове”. Въобще, много поетично и интересно. Хубав е, с интересни украси. Истинско произведение на бижутерското изкуство”, смята Църов.

„Темата на NOVA”: Историята на „Под игото”

След преместването на Народното събрание от Велико Търново в София функцията на звънеца е друга.

„Той е прибран в читалище „Надежда”. Използван е в различни постановки и така до 1985 г., когато е създаден Музей „Възраждане и Учредително събрание”, обясни Църов.