Той е открит при две жени в Северна България

Здравните власти наблюдават български щам на коронавируса. Той е открит при две жени в Северна България. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ по време на брифинг на здравните власти в Министерския съвет.

„Миналата седмица се получиха данни от един град в Северна България за 2 жени – едната на 60 години, другата - на 65 г., с британския вариант. Но наблюдавахме мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам”, обясни проф. Кантарджиев.

Разпуснаха Оперативния щаб, брифингите остават

Засега това е щам под внимание. Здравните власти не очакват, той да доведе до необходимост да се търси нова ваксина.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че след 26 април ще има заседание на Министерския съвет, на което ще се реши дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка. Според министъра обаче това трябва да бъде направено.

„Логично е Оперативният щаб да бъде разформирован в края на мандата на премиера Борисов. Това е надинстуционална структура, която координира държавни органи. Логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган”, коментира още проф. Костадин Ангелов. 

Той обясни, че брифингите продължават, а отговорността за контрола на пандемията се носи от министъра на здравеопазването и държавния здравен инпесктор.

Спорове в парламента заради разформироването на Оперативния щаб

„Да не се опитват политиците да правят политика от това решение. Уморихме се от политика в здравеопазването”, призова проф. Ангелов.

„Ситуацията в страната е съвсем различна. Информацията, с която разполагаме, е съвсем различна от началото на епидемията. Изградихме модел, вече знаем какво и как да правим. Нека не търсим политика в това”, каза министърът. И допълни, че страната ни се справя с третата вълна на COVID-19.

„Мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа”, каза министър Ангелов. Той подчерта, че трета седмица се отчита спад на новите случаи.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че сме на 11 място в Европа по заболеваемост и на четвърто - на Балканите. По смъртност сме на второ място и в ЕС, и на Балканите.

Прогнозите са, че през лятото броят на ваксинираните и преболедувалите ще е достатъчно висок за сериозно отхлабване на мерките, а до есента пандемията може да е напълно овладяна, заявиха здравните власти.

„Имаме три сценария за постигане на колективен имунитет: позитивен - в края на юни, по-реален - в края на юли, песимистичен - в края на месец август. Ако постигнем 65% ваксинирани, това означава че до края на юни 2 милиона ще са имунизирани и преболедували. Тогава можем да си позволим липса на мерки или много малки мерки”, посочи Ангелов.

Заради големите количества ваксини, които очакваме в следващите седмици още през май ще могат да се имунизират по 50 хиляди души на ден. 

Проф. Костадин Ангелов обяви, че се обмисля и ново разхлабване на мерките по отношение на театрите. Има възможност те започнат да работят при запълване на 50%, вместо 30% от капацитета им.

На въпрос дали ще бъде увеличен и броят на посетителите на стадионите, здравният министър обясни, че ще коментира разхлабването на мерките, когато това стане факт.

В понеделник се очаква да се проведе нов брифинг, на който да бъде съобщено какво да правят хората, които са с първа поставена доза от ваксината на AstraZeneca - дали да си поставят и втората игла от същия препарат, или да използват РНК ваксина.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК