История за брак, смърт, наследство

Ферма край Криводол е арена на семейни скандали и взаимни обвинения и жалби в прокуратурата. Вместо да се обединят в скръбта си след смъртта на собственика й, наследниците започват яростна война за наследство. Стига се до съмнения за фалшифициране на документи, включително за фиктивен брак с покойник.

В средата на месец август 2017 година Евгени Симеонов губи баща си.  Мъжът е бил собственик на проспериращо стопанство в село Фурен на 20 км. от Криводол. 3 години след смъртта му синът му се опитва да получи наследството си. 

Семейство се оплака от овце в двора на съсед, плъзнали кърлежи и бълхи (ВИДЕО)

За някои от документите е необходимо ЕГН-то на починалия му баща. Като служител на МВР, Евгени има достъп до регистрите. И така с изумление разбира, че по документи баща му е разведен. За втори път, тъй като след раздялата с майка му, е живял на семейни начала с друга жена.
Евгени отива на място в селската община, за да види лично документа за сключен брак на баща си. 
В официална позиция, местната администрация твърди, че, цитирам: „Кметските наместници нямат право да издават преписи от регистри по гражданско състояние, които са на съхранение в Общината. Такива се издават единствено от Общината.”

За да разбере в крайна сметка има или няма покойният му баща сключен брак, Евгени отива в община Криводол и иска копие от документа от бракосъчетанието. 

Разследват настойника на психично болен мъж, който продаде апартамента му

Ситуацията се заплита допълнително, когато през 2019-та Евгени Симеонов се опитва да извади поредно удостоверение за наследници - две години след смъртта на баща си. 
 "На 9 октомври е разведен, на 19 октомври е женен….Лена Симеонова се е омъжила за покойник, след неговата смърт, за да може тя да му наследи наследството", казва синът.

"Ако лицето, което изпълнява това задължение, по някакъв начин, допусне грешка в каченото  на електронния носител, откъдето по-късно се  издават съответни удостоверения, и възникне съмнение, винаги основата на истината е хартиения носител. Там може да се направи истинската справка за  верност на съдържание, за истинност на Акта", коментира адвокат Людмил Рангелов.

Хартиеният носител е личният регистрационен картон  на всеки българин, което се създава при раждането му. Пази се и 130 години след смъртта му. 

Защо изоставена къща в квартал „Лозенец” се превърна в сметище?

От община Криводол, която по закон отговаря за съхранението на картона на покойния Симеон Симеонов, ни пишат, че от 2011 година той е подменен  с електронен такъв. „Не съществува изискване хартиените лични регистрационни картони да не се преписват и подменят с други, разбира се със същото съдържание. В тях има променящи се факти (напр. семейно положение, адрес и др.), които се пишат с молив, за разлика от постоянните данни/имена, ЕГН, месторождение и т.н./,  които се пишат с химикалка.”.

Евгени си вади удостоверение за наследник. В него съпругата на баща му, Лена Коцева, не фигурира. След проверка в общинските регистри, грешката е поправена. И се издава нов документ кой има право да претендира за собствеността на починалия.

КПКОНПИ отнела незаконно имущество за над 300 хил. лв. от мъж от Козлодуй

Амбициозните планове на стопанина приживе включвали обработката на стотици декари земя с модерна техника. Сега няма кой да плаща кредитите за покупката им.

„Икономическа полиция” и Районна прокуратура – Враца работят по взаимните сигнали на Евгени и Лена Симеонова. А съдът ще реши чия в крайна сметка ще бъде фермата.

Вижте повече във видеото.