В момента най-уязвими са страните от бившия Източен блок, смята тя

„Нещата доста загрубяха. Наскоро руският външен министър каза, че отношения Русия-ЕС вече няма. Той каза, че вече имат отношения Русия- отделни европейски държави, които се интересуват от националните си интереси. Това е философията на Русия в момента”. Това коментира в предаването „Неделята на NOVA” бившият външен министър Надежда Нейнски. „Тук идва големият въпрос – дали ЕС ще очертае „червената линия” за Русия”.  

Подготвя ли Русия инвазия в Украйна? (ВИДЕО)

Според нея в момента най-уязвими са страните от бившия Източен блок. „В момента те са мишена на засилващото се руско влияние”, коментира Нейнски.

И даде пример с времето, по което тя е външен министър. „Бях министър в правителство, шантажирано по отношение на своите геополитически приоритети, говоря за НАТО, с идеята, че ще им се спре газът”, обясни Нейнски.

В Кремъл обмислят среща между Путин и Байдън през юни

Относно гоненето на руски дипломати от европейски страни, Нейнски припомни, че и правителството, в което тя е била министър, е прибягвало до същите мерки. „Тогава България не беше член на НАТО и ЕС и за нас беше много трудно да вземем тези решения. В момента е изключително важно България през партньорските служби да разбере каква е цялата истина”, коментира Нейнски.

Тя коментира още, че България трябва да бъде стабилна, авторитетна и пример за Западните Балканите.

Цялото интервю гледайте във видеото