Напрежението се повиши, след като Москва изпрати военни части към границата

Подготвя ли Русия инвазия в Украйна? Този въпрос вълнува международната общност от средата на март. Но след седмици на напрежение и струпване на руски войски на границата с Украйна, министърът на отбраната на Русия нареди връщането на част от военните подразделения по базите им.

От седмици стотици руски военни части бяха придвижени към границата  Украйна.  Евросъюзът изчисли, че повече от 100 000 военнослужещи са били изпратени в района, както и в Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Напрежението се засили, след като американски бойни кораби навлязоха в Черно море.

В Кремъл обмислят среща между Путин и Байдън през юни

„Това се случва редовно. Сега обаче се прави агресивно, придружено с агресивна реторика. Питат ни – какво Руската федерация прави на границата с Украйна? Отговорът е много прост – ние живеем тук, това е нашата страна”, заяви Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Когато острите думи и придвижването на военни части близо до Украйна стана интензивно, Западът започна все повече да се страхува от руска инвазия.

„Значителното руско военно присъствие е неоправдано, необяснимо и дълбоко притеснително. Русия трябва да прекрати придвижването на военни част в и около Украйна, да спре провокациите и да пристъпи незабавно към деескалация”, заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Кремъл отказа да даде подробности за случващото се на границата с Украйна, а говорителят на президента Путин Дмитрий Песков обяви, че то е вътрешна работа на Русия.

„Първо, ние сме свободни да придвижваме въоръжените си сили на територията на Русия по наше усмотрение. Второ, Украйна се превръща в потенциално много нестабилен регион отново. Всяка държава, която има нестабилен и взривоопасен регион близо до границите си, със сигурност взима мерки, за да гарантира собствената си сигурност”, заяви Дмитрий Песков.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пък обясни, че руските действия са в отговор на заплашителните учения на НАТО в Европа. Последва намеса на американския президент Джо Байдън, който поиска двустранна среща с руския си колега Владимир Путин.

„Както вече сте забелязали, нашата реакция на предложението е положителна. В момента проучваме различните аспекти на тази инициатива”, заяви Сергей Лавров.

Русия започна мащабни учения в Крим (ВИДЕО)

Според някои анализатори, въпреки готвената среща между лидерите на двете държави, отношенията между Москва и Вашингтон са на най-ниското си ниво от времето на Студената война и Кубинската криза през 1962 г. Април се оказа пълен с дипломатически предизвикателства. Чехия изгони за шпионаж руски дипломати и обвини руски агенти за взрива в оръжеен склад през 2014 година. Съединените щати наложиха нови санкции на Русия заради кибератаки и намеса в изборите – действия, които Москва отрича. Вашингтон предупреди, че ще вземе още мерки, ако критикът на Кремъл Алексей Навални почине в затвора.

„Никога не сме нито очаквали, нито предвиждали, че една серия от санкции и една мярка ще доведат до незабавна промяна на поведението. Но те изпращат силен и ясен сигнал, че това поведение е неприемливо и то не може да продължи”, заяви Джен Псаки, говорител на Белия дом.

След като доведе Запада до ръба, Москва започна да изтегля военните си от границата с Украйна. Но според анализатори за руските власти и най-вече за президента Владимир Путин, воденето на подобна рискова политика е оправдано – тя осигурява серия от лесни победи, отвлича вниманието от протестите вътре в страната и от икономическите й проблеми.