Вижте историята на проф. Несрин Йозьорен, прогонена от България, но винаги носеща я в сърцето си

Професор Несрин Йозьорен е една от хилядите принудени да напуснат България по време на така наречения Възродителен процес. Години по-късно, тя вече разработва нов вид ваксина срещу коронавируса. Несрин Йозьорен e професор в Босфорския университет в Турция. Макар в момента да живее и работи в южната ни съседка връзката и с България е неразривна и значима.

"Родила съм се на 25.07.1972г. в село Паисиево. Първите години живях в село Боил – Силистренска област. Във втори клас – нова къща бяхме купили в село Паисиево и така, докато дойдем тук в Турция – живяхме в село Паисиево", спомня си професор Йозьорен. 

Борисов: Горд съм, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения

"Аз там съм се учила като ученичка до 7-ми клас. След 7-ми клас аз влязох в изпитите на Езикова гимназия „Иван Вазов” в Силистра и спечелих и бях в клас по английски, английската паралелка и там учих до първата половина на девети клас и други някои събития се случиха след това. Детството ми беше много хубаво, аз така си мисля", разказва тя. 

Повратният момент в живота на професор Йозьорен настъпва през 1987г. Тогава тя е изключена от училището, в което се обучава заради създаването на устав за нова младежка дружина, която да протестира срещу Възродителния процес.

ЕС очаква до октомври да бъдат одобрени няколко лекарства срещу COVID-19

"Ние бяхме поканени в МВР – Силистра и казахме каквото беше състоянието и след това в училището имаше събрание и те ме питаха дали аз все още така мисля и дали си вземам думите назад и аз не вземах думите си назад, защото всичко, което беше написано там беше вярно", посочва професор Йозьорен. 

Две години по-късно 17-годишната тогава Несрин, заедно със семейството си, напуска родния си дом и се изселва в Турция. Настанява се в дома на роднини, които приемат нея и близките й на гости. 

Повече гледайте във видеото

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК