Красивата блондинка е родена на 1 юни 1926 г.

Сексимволът на Холивуд - Мерилин Монро, е родена на 1 юни 1926 г. Днес тя щеше да навърши 95 години. 

СНИМКИ НА НЕОТРАЗИМАТА МЕРИЛИН ВИЖТЕ ТУК

Блондинката умира в Лос Анджелис на 5 август 1962 г. от свръхдоза сънотворни. Наред с Елвис Пресли и Майкъл Джексън, е смятана за един от най-известните образи на масовата култура.

По този повод от „Дойче Веле” ни припомнят факти за звездата, които малко хора знаят. 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

- Мерилин Монро е икона, секссимвол, легенда. В своята книга "Мит и муза" Барбара Зихтерман пише за нея: "Едва ли има привлекателна женска черта, която тя да не е притежавала". Същевременно обаче актьорските ѝ умения често остават на заден план. "Нейният сексапил и звезден образ изцяло засенчват актьорските ѝ качества."

- Монро е много повече от сексапилната блондинка, за която се говори, че е била любовница на Джон Ф. Кенеди. Но не всички го знаят.

- Нейният последен съпруг, драматургът Артър Милър (на снимката), казва: "Така и не разбрах как Мерилин се превърна в символ на автентичността. Може би обяснението е в това, че само с поглед тя караше мъжете да са готови на изневяра, а жените - да се пръскат от завист."

Любопитни факти за велики личности, които няма да прочетете в учебниците (ГАЛЕРИЯ)

Снимка: Getty images

През цялата си кариера Монро (чието истинско име е Норма Джийн Мортенсън) е изпълнила около 30 роли в различни филми, като последната е на жена-фотограф в незавършения филм на Джордж Кюкор "Нещо трябва да се случи" (1962). 

 Кой е бащата на Мерилин Монро не е известно и до днес. Тя е родена като Норма Джийн Мортънсън в Окръжна болница в Лос Анджелис на 1 юни1926 г., трето дете на Гладис Пърл Бейкър (по баща Монро, 1902 – 1984 г.). Майка й е дъщеря на бедни имигранти от Средния Запад, работи нископлатена работа във филмовата индустрия. 

- Психолозите наричат „синдром на Мерилин Монро“ поведението на жени, расли в чужди семейства без родителска ласка, както и жени с наранена душа, които изпадат в дълбока емоционална зависимост от мъжете, като бягат от самотата си.

Намериха изчезнала гола сцена на Мерилин Монро (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: Getty images

- Докато работи във Fox ролите, които ѝ предлагат са на обикновено момиче, "докато в Columbia Pictures се стремят да я превърнат в лъскава красавица.

- След като напуска Колумбия Columbia Pictures през 1948 г., Монро става протеже на Джони Хайд, вицепрезидент на агенцията "Уилям Морис". Тя обаче отказва на предложението му за брак. За да лансира кариерата й, Хайд заплаща за силиконова протеза, имплантирана в челюстта ѝ и ринопластика.

Разпространиха невиждани снимки на бременната Мерилин Монро (ГАЛЕРИЯ)

- През май 1949 тя позира гола на снимки, направени от Тим Кели.

- Има 3 брака и множество любовни връзки.

- Има 2 награди „Златен глобус“ и е номинирана за две награди БАФТА.

- Не обича да спортува, но има любимо упражнение, за което казва: "Всяка сутрин, след като си измия зъбите и лицето, и изтръскам последния слой сън, лягам на пода до леглото ми и започвам първото упражнение. Това е обикновено упражнение за стягане на бюста, което се състои от вдигането на гирички от 2 кг, като ръцете ми са разперени настрани до позиция точно над главата ми. Правя ги 15 пъти, бавно, после ги повтарям 15 пъти от позицията, където ръцете са назад над главата ми. Тогава, с ръце на 45 градуса от пода, движа гиричките в кръг, докато се изморя. Не броя ритмично, както хората го правят по радиото; не мога да понасям упражнения, ако се чувствам вкарана в рамки."

Как изглеждаха световните лидери като млади? (ГАЛЕРИЯ)

ВРЕМЕТО НЕ ПРОЩАВА: Световните секссимволи – преди и сега

28 исторически снимки, които трябва да видите (ГАЛЕРИЯ)

40 кадъра от миналото, които ще ви впечатлят (ГАЛЕРИЯ)

София Лорен на 82 (ГАЛЕРИЯ)

София Лорен – грозното пате, станало лебед

Тайната за тънката талия на Одри Хепбърн (ГАЛЕРИЯ)

Почина една от иконите на френското кино Жана Моро (ВИДЕО+СНИМКИ)

13 звездни двойки, чиято любов пламва на снимачната площадка (ГАЛЕРИЯ)

40 секси звезди на 40+ (ГАЛЕРИЯ)

Кой известен мъж е с най-красивото лице на света? (ГАЛЕРИЯ)

Никол Кидман на 50: Любопитни факти за актрисата (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

Брад Пит разпространи интимни снимки на Анджелина (ГАЛЕРИЯ)

София Лорен – една икона на 83 години (ВИДЕО+СНИМКИ)