Актрисата празнува рожден ден на 20 септември

Иконата на световното кино София Лорен навършва 83 години днес. Тя е родена на 20 септември 1934 г. в Рим.

ВИЖТЕ СОФИЯ ЛОРЕН В СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА В ГАЛЕРИЯТА

През 1949 г. София Лорен участва в конкурса за красота ”Мис Италия” и заема втора позиция като подгласничка на победителката. Красотата й бързо прави впечатление, като ѝ предлагат участия в рекламни фотосесии и в еротични филми. Поради нуждата от пари, тя се съгласява да се снима в подобен тип продукции. По време на конкурса за „Мис Рим” се запознава с бъдещия си съпруг Карло Понти, преуспяващ филмов продуцент и ключов играч в следвоенното европейско кино.

През този период започват и първите ѝ стъпки в киното, като стартира в серия от нискобюджетни комедии под името София Ладзаро. През 1951 г. Лорен играе малка роля като робиня във филма на американския режисьор Мервин Лерой „Кво Вадис“.

Първата главна роля на София Лорен е в режисираната от Пиетро Франсичи филм-опера "Аида" от 1953 г. Голямата световна слава идва през 1960-а, когато Лорен си партнира с Жан-Пол Белмондо в италианския филм "Чочарка".

В цялата си кариера София Лорен изиграва над 80 екранни роли. За близо 60 години в киното се снима във филми, заснети в различни страни от различни режисьори, като доказва умението си да се вписва във всякакъв екип и да създава безспорно ярки и запомнящи се образи. Героините ѝ впечатляват с удивителната си достоверност и жизненост. Всеобщо призната е като една от най-красивите жени и най-известната актриса от Италия, a запазеното ѝ амплоа е на типична италианка в романтични комедии, и по-рядко трагедии.

Истинското й име е София Вилани Шиколоне, а София Лорен е псевдоним. Актрисата е носител на множество международни филмови награди. Носител е на призове от кинофестивалите в Кан (1961), Венеция (1958, 1998), Москва (1965, 1997) и Берлин (1994). Наградена е с пет награди „Златен глобус” и две награди „Оскар” – за най-добра главна женска роля в чуждоезичния филм „Чочарка“ от 1961 г. и за цялостно творчество през 1991 г. Тя е 21-ва в листата на Американския филмов институт за „50-те велики екранни легенди“.

Вижте още:

ВРЕМЕТО НЕ ПРОЩАВА: Световните секссимволи – преди и сега

София Лорен на 82 (ГАЛЕРИЯ)

София Лорен – грозното пате, станало лебед

Тайната за тънката талия на Одри Хепбърн (ГАЛЕРИЯ)

Джина Лолобриджида стана на 90 (СНИМКИ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.