75% от пълнолетните вече са ваксинирани с първа доза

Великобритания ще стане първата голяма държава, постигнала колективен имунитет срещу COVID-19. Правителството обяви, че 75% от пълнолетните вече са ваксинирани с първа доза. Над 50 на сто са завършили процеса напълно.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ ГОДИНА: Великобритания без смъртен случай от COVID-19

Според повечето експертни оценки, ако 70 процента от населението има имунитет, най-вероятно, веригата на инфекцията ще бъде прекъсната. Това кара учените да следят с голям интерес развитието на ситуацията на Острова. Има и такива обаче, които смятат, че 70% няма да са достатъчни.

Проверката на теориите в реална обстановка би дала на експертите важна информация и за следващи епидемии. Британците казаха, че успехът е плод на имунизацията и вече преговарят за модифицирани ваксини срещу мутациите на вируса.

МЗ: Ваксините срещу COVID-19 нямат общо с 5G, не променят ДНК, нямат чип

„Работата още не е свършена. Продължаваме да планираме и да работим за сигурността на страната. Това включва модифицирани ваксини. Днес мога да кажа, че вече започнахме преговори с AstraZeneca за доставка. Това ще са ваксини, модифицирани да се справят с мутация B1.351, която беше открита първо в Южна Африка”, посочи министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК