Условия за бури има до края на юни

След преминаването на студения атмосферен фронт предстоят 2-3 дни с по-хладно време. Дневните стойности в понеделник ще се движат в интервала 18-23 градуса. До обяд облачността ще е разкъсана на много места до слънчево време. Следобед обаче първо в Югозападна България, след това и на други места в страната ще превали. Валежите ще са краткотрайни, в определени моменти - интензивни и с гръмотевична активност на места. Вятърът ще е студен и по-осезаем в западната половина на страната.

Гръм уби момче в Сърбия

Около крайбрежието ще е слънчево в първата половина на деня. В ранния следобед облачността ще се увеличава с вероятност от бързопреминаващи пролетни валежи, по южните брегове с гръмотевици. Те ще са локални или както се казва, „на облак”. Температури - между 20 и 22 градуса. Водата - 19-20 градуса с височина на вълните до около метър. По планините в следващите 2-3 дни температурите ще са ниски, а времето - бурно и опасно. В първите дни на тази седмица по най-високите части на масивите в Югозападна България и Стара планина ще прехвърчи дори сняг.

От 7 до 37 градуса през юни

В хода на седмицата дневните температури бързо ще се повишат до нормалните за сезона. Над Черно море обаче ще се оформи сложна циклонална система. Във вторник и сряда в Западна България ще е спокойно и почти без валежи, докато на изток облачността ще е по-често значителна с превалявания.

Към края на седмицата – от четвъртък до събота, черноморският циклон ще се развие с валежи и гръмотевични бури. Ще има риск от градушки, особено на североизток. В самия край на седмицата и началото на следващата се очаква стабилно време, с по-скромни валежи и повече слънце.

СЪВЕТИ ОТ ЗВЕЗДИТЕ: Как да постигнем перфектно тяло за лятото (ГАЛЕРИЯ)

В началото на астрономическото лято на 21 юни температурите ще се повишат чувствително. Първата сериозна гореща вълна вече обхваща Западна и Централна Европа. Ще се усети и по нашите географски ширини в първите дни на лятото. Условия за валежи с гръмотевични бури обаче ще има до края на месеца. Те няма да са повсеместни, ще са локални, но с повишаването на следобедните температури бурите ще стават по-мощни и с опасност от по-едри градушки.

Тази пролет е била най-студената от 1998 г. насам

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.