Доц. Велизар Шаламанов: Байдън реабилитира Русия в стратегическия диалог

"Срещата между Владимир Путин и Джо Байдън е с голям залог, но с малки очаквания. Няма да се получи сериозен пробив, няма да има война, но няма да има и разведряване. Структурира се глобалната конфронтация на бъдещия свят: Г-7, НАТО, ЕС срещу Русия и Китай, това е дългосрочно противоборство", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Според него рязко увеличеният риск за сигурността е довел до тази среща, а той е бил породен от Украйна.

Байдън и Путин си стиснаха ръцете (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Ще се търси намиране на диалог, но надпреварата във въоръжаването продължава. Не очаквам големи резултати от тази среща", смята той и добави, че политиката на Байдън е консолидиране на съюзниците, за да да разчита на тях.

Важното за Любомир Кючуков е дали срещата ще е епизод или част от процес. Той очаква да има обсъждания, а взимане на решения ще следват по-късно, като бъде оставена отворена вратата за следващи срещи, не задължително на високо ниво.

ДНИ ПРЕДИ СРЕЩАТА НА ВЪРХА: Путин с позитивни очаквания от разговора с Байдън

"Пренасянето на несигурността в киберпространството и Космоса могат да бъдат изключително опасни. Войната стана приемлива, легитимен инструмент за решаване на спорове, изчезна думата мир и това е показателно, че механизмите за решаване на конфликтите започват да не действат", категоричен бе Кючуков.

За него борбата в следващите десетилетия ще е между САЩ и Китай, а Русия и ЕС ще имат поддържаща роля, а България трябва да избягва конфронтация, защото нямаме интерес от директни сблъсъци.

Лидерите от Г-7 се договориха за по-твърда позиция спрямо Китай

По отношение на РС Македония и България Любомир Кючуков заяви, че сме проиграли предимството си като член на ЕС и ние сме губеща страна от бавенето.

В предаването доц. Велизар Шаламанов, бивш военен министър и експерт по ИКТ и сигурност, заяви по отношение на промените в службите у нас, че е смущаващо случването им без наличието на парламент, затова тези решения трябва да се преразгледат от следващото Народно събрание.

За срещата между лидерите на САЩ и Русия той смята, че тя дава едно ново начало, а Байдън представя позицията на всички свободни страни.

СРЕЩАТА НА Г-7: Проведоха се двустранни разговори между ЕС и Великобритания

"Има необходимост от стратегическа стабилност. Очертават се нови сфери на противоборство - киберпространството, откритият космос, изкуственият интелект. Темите ще бъдат няколко, инициативата е на Байдън и цели Русия да бъде ангажирана и държана отговорна в сферата на сигурността, киберпространството, трябва да се разрешават и редица други въпроси - Украйна, Сирия, Иран", каза Шаламанов.

За него особено важна е сигурността в информационното пространство, където уязвимостта не бива да бъде експлоатирана, а държавата, на чиято територия действат такива групи, трябва да носи отговорност. Поради тази причина взаимодействие в областта на киберпространството и сигурността в него е ключово, защото не е лесно бързо да бъдат открити и предотвратени такива атаки.

Пекин обвини НАТО в преувеличаване на „теорията за китайската заплаха“

"Има позитивни нюанси в тази среща. Байдън реабилитира Русия в този стратегически диалог, между САЩ и Русия има натрупан опит, по-голямото предизвикателство е възходът на Китай и разговорът трябва да даде някакви сигнали в тази посока. Това е трябва да е първа стъпка в един процес, иначе ще влезем в непредсказуем сценарий за развитието на света", заключи Велизар Шаламанов.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.