Следобедни бури ни очакват в четвъртък

В четвъртък Западна и Централна България ще се събудят със слънчево време, докато на североизток все още облачността ще е по-значителна. Валежи следобяд и вечерта се очакват в почти цялата страна, но най-вече в централните и западните райони. Има условия за мощна гръмотевична активност, която винаги носи риск от резки и силни пориви на вятъра и градушки.

Астрономическото лято започва с жеги

Вятърът в повечето райони на страната ще отслабне, а температурите ще продължат своя ход нагоре. В четвъртък термометрите ще се движат между 24 и 29 градуса, с най-високи стойности в западните части на Дунавската равнина, в централните райони на Горнотракийската низина и традиционно по долината на Струма.

В планините затоплянето също продължава. Дори по най-високите части в четвъртък следобед ще се усещат температури над 10 градуса. Средно за планините очакваните стойности на термометрите в топлата част на денонощието ще са от 12 до 19 градуса. По-съществените валежи в планините ще са следобед, с гръмотевици и условия за градушки.

Циклон с валежи и бури в Източна България

По крайбрежието денят ще е сравнително спокоен, с разкъсана облачност на много места - до слънчево време по южните брегове. Следобед ще има условия за локални, краткотрайни превалявания. Дневните температури ще бъдат между 21 и 24 градуса, на морската вода – около 19-20. Вълнението на морето ще е незначително.

В петък над страната от североизток ще премине добре оформен атмосферен фронт, свързан с циклона над Черно море. В хода на деня валежите ще преминат през цялата страна, но ще са по-значителни като количества в североизтока. Чести следобедни превалявания ще има и през уикенда, без събота, когато ще е по-хладно. През следващата седмица термометрите в следобедните часове ще гонят летни стойности от около и над 30 градуса.