Видеоконферентната връзка между децата и МКС ще се състои на 26 юли

Видеоконферентна връзка между български деца и Международната космическа станция ще се състои на 26 юли. По време на срещата, ученици от цялата страна и Европа ще задават въпроси на астронавти от НАСА. Историческото включване ще бъде кулминацията на еднодневното събитие "Ало, Космос! Говори България!", което се организира от атлантическия клуб в България.

Учениците могат да задават въпроси към космонавтите от МКС

За първи път български ученици  ще говорят с астронавти от НАСА. В момента тече конкурса за подбор на детските въпроси. 13-годишната Деметра от София ще ги попита скоро ли физичната материя ще се превърне в чиста енергия и мисъл форма.

„Реализираме този уникален за страната проект, който дава възможност на учениците директно да зададат въпросите си на астронавтите. Конкурсът цели да вдъхнови и отличи интересни и нестандартни запитвания, които ще излъчим на тази видеовръзка ”, разкри Петър Бозаков – представител на организаторите.

Израелски астронавт провежда десетки експерименти на борда на МКС

Крайният срок за изпращане на въпроси е до 6 юли, а в конкурса могат да участва лица между 12 и 19 години. България е шестата страна, полетяла към Космоса, и третата държава, производител на космическа храна.

Подробности гледайте във видеото.