Задействан е „червеният план за интервенция”

Експлозия, последвана от пожар, избухна в рафинерия в Румъния. При инцидента служител, който бе обявен за изчезнал, е открит мъртъв, съобщи префектът на окръг Констанца Силвиу Коша, цитиран от Аджерпрес.

Инспекторатът за извънредни ситуации в Добруджа съобщи по-рано, че шестима души са пострадали, като един от тях е обявен за изчезнал. Те са на възраст между 30 и 50 години, уточни говорителят на инспектората Анамария Стойка.
 


Инспекторатът посочи, че единият от пострадалите е с близо 45% изгаряния по тялото. Той е транспортиран с хеликоптер до болница в Констанца.

В рафинерията Петромидия в град Нъводари, където е станал инцидентът, са изпратени осем пожарни коли, две линейки и мобилен екип за интензивна терапия.
 


Компанията КМГИ (бившата група Ромпетрол), която притежава рафинерията, посочи, че пожарът е тръгнал от инсталация за производство на дизелово гориво.

Министърът на околната среда Танжош Барна заяви, че все още има опасност от експлозия в Петромидия и че отражението на инцидента върху околната среда ще бъде голямо. Той уточни, че достъпът до района е ограничен.
 


Заради голямото количество дим, местното население е било предупредено чрез системата РО-АЛЪРТ (RO-ALERT). На равнище окръг е задействан т.нар. „червен план за интервенция”.

От външното ни министерство съобщиха, че няма данни за пострадали българи при експлозията в рафинерията. Посолството ни в Букурещ не е получавало сигнали от бедстващи български граждани или официални данни от румънските власти за пострадали наши сънародници.

Източник: БТА