По случая има задържан

Нови обвинения за купуване на гласове дни преди вота на 11 юли. Прокуратурата в Етрополе е разкрила схема за изборна търговия на мъж от града. Задържаният е на 35 години. "Лицето има има глоба за управляване на автомобил без регистрация и работи във фирма за бързи кредити", заяви на брифинг Христо Христов, изпълняващ функциите на районен прокурор на Етрополе.

Специализираната акция на МВР се е провела вчера в дома на задържания. Извършени са обиски в дома на мъжа, във фирма за бързи кредити, където работи и в още едно помещение. 

"Самото лице и чрез друго лице е организирало попълването на декларации от хора в град Етрополе и село малки Искър, с които са декларирали съгласие, че могат да бъдат регистрирани като застъпници в посочената в тези декларации политическа партия", каза още Христо Христов.

 

 

Иззети са празни бланки на такива декларации и 61 броя попълнени декларации с данни на хора. 

Информацията на разследващите е, че на хората са обещавани по 50 лева на глас, които трябвало да получат на 6 юли. Мъж от Малки Искър е основният свидетел срещу задържания. Неговата роля в схемата, според прокуратурата, била да събира данните на хората от селото, готови да продадат гласа си. Близките му отричат. 

Мъжът вече е отведен в следствения арест в София. Във вторник съдът трябва да реши дали да го остави за постоянно в ареста. 

Арест имаше и в ломското село. Там според разследващите той е уговорил петима души да им плати, за да гласуват за определена политическа сила.

 

По думите на прокурора лицето е организирало попълване на декларации и е обещавало на хората, че ако гласуват за определена партия - ще получат сумата от 50 лева.

При претърсване на дома на задържания са открити  61 декларации за застъпници, при 19 секции в цялата община. Мъжът е в ареста за 72 часа. От прокуратурата ще поискат постоянното му задържане. 

Нова акция срещу купуването на гласове в Пловдив и Варна (ОБЗОР)

Акция в Горна Оряховица, привикаха 10 души в полицията

9 задържани за купуване на гласове в Бургаско

Прокуратурата: Предлагат имотна облага при гласуване за определен кандидат