Той беше прострелян на улица в Амстердам

Известен в Нидерландия разследващ журналист беше прострелян и тежко ранен на улица в центъра на Амстердам. Петер де Врийс е бил откаран в болница и се бори за живота си. Той е бил атакуван минути след като се е появил в чат шоу на телевизия РТЛ. По първоначална информация, са произведени пет изстрела от близко разстояние, като репортерът е ранен в главата. Кметът на Амстердам обяви, че журналистът се бори за живота си. 

"Това е жестока, безсърдечна атака. Де Врийс е национален герой за всички нас. Той е рядко смел журналист, който неуморно търси справедливост", категорична е Фемке Халсема, кмет на Амстердам.

Простреляха разследващ журналист в Амстердам (ВИДЕО+СНИМКИ)

За стрелбата са арестувани трима души. Според някои медии, сред задържаните е и стрелецът. До момента нидерландската полиция отказва информация за задържаните. Властите призоваха свидетели на нападението да дадат показания и да не споделят в социалните мрежи кадри от мястото. Премиерът Марк Рюте също коментира.  Той посочва, че нападението е шокиращо, атака срещу смел журналист и срещу свободата на словото. 

В миналото Петер де Врийс е получавал полицейска защита, след като е бил заплашван заради разследваните от него случаи, включително и отвличането на магната Фреди Хайнекен. През 2013-та година, похитителят беше осъден за заплахи срещу журналиста.