Причината е проблем с машините за гласуване

Проблеми с машините за гласуване на някои места в страната. В 5 секции (в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково) Централната избирателна комисия е решила още вчера да се премине към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН ВИЖТЕ ТУК

След проверка на технически проблеми с машините, гласуването с такива е спряно в още 7 секции -  две в 23 МИР София, две в Силистра, две в Благоевград и в Бургас. 

В 25-ти РИК в София 8 от секциите са преминали на бюлетини. Дефекти с машините има и в Бургас, Варна и Силистра. Става дума за проблеми с картата или отпечатването. А в Испания едно от устройствата е спряло за малко, но е поправено.

Под 1% са електронните устройства, които са дали някакъв дефект, обясняват от ЦИК.

ПРОБЛЕМ С МАШИНИТЕ: В Полски Тръмбеш преминаха на хартиено гласуване

Към обяд беше преустановено гласуването с машина в още 42 секции. Общият брой на тези, в които се гласува на хартия, е 53. Засега от ЦИК определят този брой като незначителен.

ЦИК взе и важното решение да даде правомощия на Районните избирателни комисии да преустановяват гласуването с машини при нужда, за да не се губи време.

„Причините да не работят машините са следните – изобщо не е тръгнала машината, не работи принтерното устройство, предоставената карта не е за тази машина”, обясни  зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

А ЦИК взе решение и декларации да могат да се попълват и извън секциите зад граница.

Около 25 са сигналите и жалбите за нарушения, които са постъпили в ЦИК, освен проблемите с машините за гласуване. Матева уточни, че има постъпил сигнал за предизборна агитация в интернет - за поява на образи на политически лидери. Подобна агитация не може да се накаже от ЦИК. Има и сигнал на една от информационните агенции за оповестяване на междинни резултатите.

 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК