Вижте какво още каза той в студиото на „Събуди се”

Лекари започнаха да бракуват дози от васкините срещу COVID-19 заради липса на желаещи да се имунизират. Според директора директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов няма обаче няма да се стигне до масово изхвърляне на ваксини, защото те ще бъдат дарени.

 На 1-ви юли заради изтекъл срок на годност д-р Виделина Молова е бракувала 1 флакон на AstraZeneca. Тя има общо 1200 пациенти. Едва 5% от тях обаче са поискали да бъдат имунизирани при нея. „Ваксините са скъпо нещо. За населението е безплатно, не можем да си позволим такъв лукс”, казва тя.

Разказва, че се е случвало и на други нейни колеги да изхвърлят част от ваксините. Подобна е ситуацията и в пунктовете за ваксиниране към лечебните заведения в Русе, където са били бракувани не повече от 2 до 4 дози при отворен флакон.

В седем области няма регистрирани нови случаи на COVID-19

„На този етап има единствено единични случаи на изхвърлени ваксини.  Важно е да отбележим, че при многодозовите флакони винаги има загуби. Една част от дозите не могат да бъдат реализирани. Когато напредна кампанията и има много ваксинационни пунктове, много участващи медицински екипи, а желанието на хората е по-ниско, това създава предпоставка за загуба на дози. В никакъв случай обаче не може да се твърди, че ще се стигне до масово унищожаване на ваксини, които са налични в страната”, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в студиото на „Събуди се”.

По думите му около 20 000 дози са с изтичащ срок на годност до края на месец юли.

(„Миналата седмица Министерският съвет одобри даряване на 172 500 дози от ваксините на Бутан. Има преговори с редица държави като Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово, така че в следващите седмици ще има вероятно решение и за тях", каза още той.

 

 

„На европейско ниво ежеседмично дискутираме да има възможност както за адаптиране на доставки, така и за прехвърляне на дози между отделните държави, така че ваксините да бъдат ефективно използвани”, посочи Кирилов.

МЗ актуализира списъка на държавите с негативна промяна в епидемичната ситуация

По думите му от началото на юни до този момент на седмична база се поставят между 60 и 70 000 дози у нас. „От началото на юли са поставени 77 000 дози като първа и 65 000 като втора”, отбеляза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той е категоричен, че е важно в следващите седмици да бъде постигнато максимално ниво на ваксиниране. „Създадена е организация, ваксинационните пунктове могат да поставят по 40 – 50 000 дози на ден. Така че всичко зависи от желанието на хората”, коментира Кирилов.

Целия разговор гледайте във видето.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК