Състезателката ни по спортна стрелба спечели сребърен медал на Олимпиадата

„Страхотна радост! И не само за мен, за стрелбата като цяло”. Това коментира пред NOVA състезателката по спортна стрелба Антоанета Костадинова. Тя грабна сребърен медал в дисциплината 10 метра въздушен пистолет на Олимпиадата.

Антоанета Костадинова със сребърен медал на Олимпиадата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това е първи медал за българката в третото й участие на Олимпиада.

„Това явно беше моят ден и се радвам, че най-после успях да взема това ценно отличие, което толкова исках”, заяви Костадинова.

Тя беше близо до първо олимпийско злато за България след пауза от 13 години. Костадинова имаше аванс преди последния изстрел, но в крайна сметка беше изпреварена от представителката на Русия.

„Явно емоцията на последния изстрел ми изигра малко лоша шега. В стрелбата всяко трепване ти коства нещо”, обясни Костадинова.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Историята на успехите в българската спортна стрелба ни връща към 2004 година в Атина. Тогава Мария Гроздева се качи на най-високото стъпало на почетната стълбица. Днес тя е идол в очите на Антоанета Костадинова.

„Поздрави ме, много мили думи от нейна страна чух. Ще си ги запазя за себе си, разбира се”, заяви Костадинова.

„Много, много силно се надявам да тръгне по моите стъпки, да спечели златото и й го пожелавам от сърце”, заяви Мария Гроздева.

Тя остана извън финала на 10 метра пистолет, но е решена да остави следа в последното си състезание на Олимпиада.

„Тайно си го мечтая, какво да ви кажа, тук сме, подготвени сме, ще се борим докрай”, каза Гроздева.

СВЕТЪТ Е ОЛИМПИАДА: Откриване на Игрите в Токио (ГАЛЕРИЯ)

Представянето на българките проследи на живо спортният министър Андрей Кузманов. Той беше сред първите поздравили Костадинова.

„Пълна признателност от моя страна и от името на държавата. Аз съм просто един чиновник в тази държава. Поклон пред това момиче. Този медал, както се казва в народния епос, да повлече крак”, пожела Кузманов.

Самата Костадинова пък призна, че успехът й е плод на много лишения заради постоянния допинг-контрол.

 „Трябваше да внимавам какво ям, какво пия, къде сядам, с кого ходя”, обяснява състезателката.

И добавя, че независимо от новите предизвикателства, златният медал вече е в ръцете й.

„Гордостта, когато станах майка два пъти – това е най-ценното нещо, което имам в живота си. Тези две дечица са моят златен медал”, заяви Костадинова.

Медалът й оцениха и останалите българи в олимпийското село.

А как семейството на Антоанета в Търговище е изживяло спечелването на сребърния медал от Олимпиадата в Токио, вижте във видеото.