Страната ни ще покрива 25 на сто от разходите за филми, снимани у нас

България е с намерение да привлича най-големите холивудски имена и студиа. С промени в Закона за филмовата индустрия, приети вчера, страната ни ще покрива 25 на сто от разходите за филми, снимани у нас. Disney и Netflix са първите обявени компании, които скоро започват проекти на наша територия.

След като през последните няколко години едни от най-касовите студиа пропускаха страната ни и избираха съседни на нас държави, за да реализират продукции за милиони долари, сега можем да кажем, че България отново се връща във филмовата надпревара. След направените промени вече има интерес от топ 5 на най-известните киностудиа в света да дойдат в родината ни.

Disney и Netflix искат да снимат филми у нас

На година във филмовата индустрия - родна и чужда, ще се вливат 15 млн. лв. Парите ще за възстановяване на разходи по вече заснети филми или за създаването на нови продукции. Условието - средствата трябва да са похарчени само в България.

От киноцентъра в Бояна са сред първите, които ще се възползват от новата държавна субсидия, за да привличат още по-големи холивудски продукции. „Ако компания дойде тук и каже, че ще направи филм за 30 милиона общо, може би 8 или 9 от тях ще бъдат похарчени на местно ниво. Ще бъде платено на различни доставчици, изпълнители, екипи и след това тези пари ще бъдат възстановени”, заяви Ярив Лернер.

Надеждата на министерството на икономиката е подкрепата за киното да накара много млади българи от сферата да останат да работят у нас. „Смятаме,че това ще даде изключително поле за изява на малкия и средния бизнес, свързан с IT компании и креативни компании, които биха могли да се включат в огромното количество дейности, които са свързани с едно филмопроизводство”, посочи Калина Константинова.

Най-интересното от кинофестивала в Кан (ВИДЕО)

До момента България е била сред последните страни в Европа, предлагащи държавно съфинансиране и за чужди филмови компании, което е накарало много продуценти да предпочитат съседите ни от Гърция или Румъния. 

„Това са от малкото неща, които продължават да водят чужди инвеститори в България. Това ще бъде нашата реклама навън, тя ще ни помогне и за всички останали индустрии и сектори”, каза Виолета Лорер.