Социалният министър обяви, че Комисии ще започнат оценки на щетите

„Министерският съвет има готовност и работим в посока на това, да бъде свикана Междуведомствена комисия по възстановяване и подпомагане, за да се насочат допълнителни средства към общините, в които има пострадали имоти”, заяви служебният социален министър Гълъб Донев. 

Транспортираха в "Пирогов" пострадал при пожара в Петрово

Според него близките на загиналите горски служители при пожара в Петрово имат право на еднократна помощ от 540 лв. Тази помощ може да бъде получена от съпругите, родителите или децата им. Като непълнолетните деца могат да получават и социална пенсия.

Пламъците в гората край Сандански взеха жертви (ВИДЕО)

 

 

Николов за пожарите: Очакваме много тежък ден с високи температури и силен вятър

Разпоредени са и действия на съответните дирекции „Социално подпомагане”, къде има засегнати имоти на български граждани. Има готовност Комисии да започна да правят огледи и оценка на щетите. Също така пострадалите лица могат да получат еднократна социална помощ от 370 лв., която е за инцидентно възникнали нужди от вода и имущество, с което да задоволят тези жизненоважни потребности, които имат", посочи Донев.

Относно социалните мерките, които ще се взимат по време на нова вълна, Донев обясни, че тези, които се планират и се прилагат в момента, са част от плана за справяне с кризата.

„Всички мерки, освен 60/40, която и в момента продължава, ще бъдат приложени на 3-ти и 4-ти етап от Плана. Мярката 60 на 40 ще продължи да се прилага така, както и в момента - при спад в оборота с 30 процента, подпомагането от страна на държавата ще бъде 50 на сто от осигурителния доход на осигурените лица и съответно 50 процента от осигурителните вноски за здравно и социално осигуряване на вноските, плащани от страна на работодателя. Предлагаме и една нова мярка 75/0, която ще се прилага при всички затворени бизнеси. Там ще се покрива 75% от осигурителния доход на всички заети лица от затворените бизнеси, като ще се поемат 75 процента от осигурителните вноски от страна на работодателя. Тази мярка е разширена, като сме включили и всички самоосигуряващи се лица”, обясни той.

Очаква се подписване на споразумение с ЕС, след което ще се промени дизайна на програмите „Запазване на заетост” и „Заетост за теб”. Предложението е тези мерки да продължат да се прилагат. Ще бъде продължена и патронажната помощ за възрастните хора.

„Планираме и мярка за родителите, които ще бъдат в неплатен отпуск, за да гледат децата си, ако училищата бъдат затворени”, добави социалният министър.