Партиите, от които се очаква съдействие, все още нямат окончателно решение

Подкрепата за кабинета на „Има такъв народ” все още е несигурна. Трите политически формации, на чиито гласове разчита партията са „Демократична България”, „Изправи се БГ! Ние идваме!” и БСП. Нито една от тях обаче все още не е обявила окончателно как ще гласува в парламента при вота за новия кабинет.

Президентът подписа указа за кабинета на ИТН

Най-важният въпрос е дали ИТН ще събере подкрепа за правителството си от партиите, от които най-много очаква. „Изправи се БГ! Ние идваме!” и „Демократична България” все още не са взели своето решение. БСП пък продължава разговорите с формацията на Слави Трифонов. От ГЕРБ-СДС са категорични, че по време на гласуването ще влязат в пленарната зала и ще натиснат бутона „против”. ДПС засега не коментира своето решение. Движението обаче не беше поканено на втория кръг разговори с „Има такъв народ”.

„Засега нямаме информация и коментар. В момента, в който има - ще бъде обявено”, посочи Иво Мирчев от „Демократична България”.

ИТН връчи изпълнения мандат на президента

„Според нас е важно „Има такъв народ” да постигне договореност с „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Трите партии, така наречени - на протеста, се движеха в пакет, като партиите на промяната. Какво стана между тях - те си знаят”, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Решение ще вземем в понеделник или вторник. Това, което е решено, че този път групата ще гласува анблок. Ние обикновено гласуваме, който както прецени. Този път обаче ще го направим заедно. Как - ще решим във вторник”, обяви Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Парламентарните групи на ИБГНИ и на „Демократична България” продължават да обсъждат какво ще бъде решението им и през следващите дни.