Доц. Ангел Кунчев ще посети Бургас и Велико Търново

Пет са вече „червените” области по разпространение на коронавируса от днес. Това са Бургас, Велико Търново, Търговище, Русе и Пловдив. В България вече няма нито една „зелена” зона и цялата страна е оцветена в жълто. Това каза пред NOVA директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Близо 2000 нови случая на COVID-19 у нас

Областният оперативен щаб в Пловдив се събира спешно заради увеличения брой болни от коронавирус. Пловдивска област се приближава до червената зона на заразени с COVID-19. За последните две седмици заболеваемостта е 227,9 на 100 000 души, сочат данните на РЗИ. Новите случаи от петък до неделя са 312. В цялата област активните случаи на болестта са 1489, под карантина са поставени 2638 души.

На заседанието на Областния оперативен щаб се обсъжда възможността да бъдат разкрити още Ковид-легла в рамките на допустимите 1411. Към момента в Пловдивска област са разкрити 469 легла за Ковид-болни, от тях повече от половината са заети.

Д-р Аспарух Илиев: Усложненията от COVID могат да продължат месеци наред

В Бургас новозаразените с коронавирус за денонощие са 63-ма. Областта е достигнала ръст от 306 на 100 000 заболели. Това обясни директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров. Днес на заседание се събира областният щаб, където ще бъдат набелязани мерки.

По думите на д-р Паздеров има нужда да бъдат затворени определени места. Именно това ще бъде решавано на днешното заседание. На този фон е увеличен броят на леглата за пациенти.

От ВМА разкриха новите симптоми на COVID-19

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще посети Бургас и Велико Търново – двете области с най-висока към момента заболяемост, за да се запознае със ситуацията, свързана с COVID-19.

На място ще бъде обсъдена създадената организация за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция, като по препоръка на главния държавен здравен инспектор могат да бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво.

Ето и данните на НЦЗПБ за разпространението на вируса у нас:

Стойностите, представени на картата, отчитат 14-дневната заболяемост на 100 000 към 24.08.2021

 
14-дневна заболяемост по области към 22.08.2021 г.

За въвеждането на по-строг контрол при проверките за спазване на противоепидемичните мерки призоваха от Областния координационен щаб за борба с коронавируса в Търговище.

Това се налага заради повишаването на броя на положителните случаи на заболяването и очакваното преминаване на област Търговище от оранжевата в червената зона на риск със заразяване.

Трите многопрофилни болници в Търговище, Попово и Омуртаг са готови да приемат новозаболели и очакват съдействие за централизирано снабдяване на всички лечебни структури и обществени организации с лични предпазни средства и препарати за дезинфекция.

 

 

Продължава и кампанията за повишаване информираността за необходимостта от ваксиниране на жителите на областта, което да доведе до намаляване интензитета на заразяване с коронаирусна инфекция.

След предварителна заявка специализирани екипи за ваксинация ще посещават селата в областта.

 
Източник: БГНЕС, БНР