Настоящото увеличение на цените ще се усети още в сметките ни за януари, смята Васко Начев

Поскъпването на цената на газа ще се усети в сметките ни още от 1 октомври. Може да очакваме и нови „ценови шамари” и то още от началото на следващата година. Това мнение изрази енергийният експерт Васко Начев.

„Със сигурност може да очакваме още ценови шамари, за съжалениe. И това ще се случи още на 1 януари”, заяви Начев в предаването „Здравей, България”.

Той припомни, че компонентата газ заема около 70% от ценообразуването на топлоенергия. Полезен ход обаче нямало.

Цената на природния газ за август - най-високата от седем години насам

„В блатото са 2 огромни камъка. Към тях са вързани на единия ТЕЦ „Марица изток”, на другия- „Топлофикация София”. Вчера г-жа Фандъкова каза, че ще й хвърли едно тънко въженце, за да предотврати потъването. Това няма как потребителите да го усетят, защото не може с палеативни мерки да се реши кардинално този въпрос. Това е глобално сбъркана политика за нефта и газа”, каза Начев.

Той посочи като грешна стъпка на германския канцлер Ангела Меркел обявените й намерения към 2040 страната да не ползва газ. Друг грешен ход било изявлението на шефа на ЕЦБ, че институцията вече няма да дава пари в посока газ. 

„Този бранш изисква много капиталовложения. При такива изявление си давате сметка как се дърпат инвеститорите”, заяви Начев.

Системата обаче не би могла да понесе, ако всички преминат на отопление с климатик.

Още гледайте във видеото.