Те били зазидани в стена в имение в Бретан

Стотици редки златни монети, намерени в стените на отдалечено френско имение, ще бъдат продадени на търг този месец, съобщи в четвъртък аукционната къща, натоварена с продажбата на съкровището.

239 -те монети, сечени преди Френската революция,  по време на управлението на Луи XIII и Луи XIV, бяха открити, след като собствениците на имението близо до Кампер в западната част на Бретан, наели каменоделци, за да обединят трите сгради на собствеността си, казаха от аукционната къща.

Продадоха на търг рядка монета за рекордните 19,5 милиона долара

По време на работата трима строители открили в стена метална кутия, пълна със златни монети. "Кутията беше вградена в стената, забита между камъни", каза собственикът на имението Франсоа Мион пред AФП.

Няколко дни по-късно те открили още монети в торбичка, скрита над дървена греда, каза той. Откритието се случило през 2019 г., но беше съобщено едва сега, след като собствениците възложиха на аукционната къща да продаде съкровището.

Приходите, изчислени на 250 000 до 300 000 евро, ще бъдат разделени между тях и майсторите, намерили монетите.

Показват уникално съкровище в Двореца в Балчик

Сред монетите е и една много рядка, на която е изобразен Луи XIV, датираща от 1646 г. - само тя се оценява на около 15 000 евро.

Флориан Д'Озонвил, експерт от аукционната къща Ivoire, заяви пред АФП, че монетите вероятно представляват спестяванията на богат търговец или собственик на земя.

Според френското законодателство всички археологически находки автоматично принадлежат на държавата, ако са открити в частна собственост, придобита след средата на 2016 г. Но тъй като двойката придоби имението през 2012 г., те бяха упълномощени да продадат съкровището, вместо да го предадат на правителството.

Източник: БГНЕС