Близо 1000 предмета се представят за първи път на публиката в изложбата “Татарската плячка”

Уникално съкровище показват в Двореца в Балчик. Общо 983 предмета се представят за първи път на публиката в изложбата “Татарската плячка”, открити при археологически разкопки на нос Калиакра. Сред тях са изключително редки монети на венециански дожове, само една от които е остойностена на 1 милион евро.

Местата в България, които зареждат с енергия (ГАЛЕРИЯ)

Съкровището, плод на няколкогодишни търсения, съдържа сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати. Основният принос в него е на осемте златни венециански монети, някои от които сечени еднократно. 

Доц. Петрунова ръководи разкопките на Калиакра от 2004 година насам. При проучванията екипът й се натъква на къща, за която се смята, че е обитавана от член на татарската орда на Актав. Прогонени от монголите, татарите се заселват в Добруджанското деспотство в края на 14 век.

Във Варна показват уникални археологически находки

Съкровището е открито в гърне, което води изследователите до извода, че е плячка, събирана при набезите на татарската орда. Заради безчинствата й, местното население я напада, избива главатарите и пропъжда останалите татари. 

Експозицията в Каменната зала на Двореца може да бъде разгледана до края на октомври.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.