Хоспитализираните са близо 4 000, но това не е повод за паника, каза още той

„Близо 4 000 са хоспитализирани, което не е повод за паника и суматоха”. Това каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред парламентарната Комисия по култура и медии. Членовете ѝ го изслушват във връзка с приетите мерки срещу разпространението на COVID-19.

По думите на д-р Кацаров е необходимо преструктуриране на болниците, което означава, че здравната система вече е подложена на сериозен натиск.

ГЕРБ поиска оставката на Кацаров

Културните институции са най-леко засегнати, каза още министърът.  Според него няма съществена разлика в работата на кината, театрите и провеждането на концерти. „Няма забрана за организиране на концерти на открито”, уточни той.

Министърът на културата Велислав Минеков обяви, че ръководеното от него ведомство е готово с мерки, които са близки до тези от миналата година.

Каква е ситуацията с COVID-19 в страната

Телефоните в Столичната здравна инспекция звънят по 400 пъти на ден. А имейлите, които служителите получават, надхвърлят 2000.

„Всичко се върши от една шепа хора, които са вече на предела на силите си. Всяка събота и неделя служителите на РЗИ се прибират с един лаптоп вкъщи и няма събота, няма неделя, декарантинирането продължава всеки ден”, казва д-р Костадинка Пачаръзова, директор „Надзор на заразните болести” към СРЗИ.

Заради ръста на заразените - се  стига и до забавяне в отговорите за карантиниране, защото служителите на 1 смяна са едва 6.

Хоспитализираните  в страната също нарастват като днес достигнаха почти 4 хиляди. Вече се налага и преструктуриране на болнични легла за COVID, обяви здравният министър Стойчо Кацаров на изслушване заради наложените мерки.

„Тези, които са за инфекциозни заболявания не стигат, това означава, че здравната система вече е поставена под сериозен натиск и ако достигнем над 5/6 хиляди заети легла, започва да става критична в болниците”, обясни Кацаров.  

В комисията културният министър Велислав Минеков обяви, че процентът на ваксинираните в сферата е много нисък. Темата за ваксините - предизвика спор в залата -

„Грешно ли тълкувам тезата, че в един момент държавата може да накара всеки един от нас да се ваксинира? Аз съм и оставам привърженик на тезата, че ваксинацията трябва да е доброволна и осъзнат избор на всеки един от нас” ,заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Възникнаха и въпроси за мерките, които влизат в сила от 7 семптември

„Защо концертите са разрешени със зелен сертификат, а фестивалите, които са серия от концерти са забранени”, попита Манол Пейков от „Демократична България”. Отговорът -  неразбиране в заповедта.

„Има се предвид - дали е разграничено събитие с вход или е събитие, на което всеки може да отиде. Второто е забранено. Събитието с вход и седящи места може да се провежда, независимо как се нарича”, обясни здравният министър.

Промяна в ограниченията - няма да има, допълни здравният министър.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК