Здравният министър е задал четири въпроса, които съветът да проучи

До края на деня ще бъде взето решение дали ще се ваксинираме с трета игла срещу COVID-19. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров в отговор на въпрос на NOVA. Експертите у нас обсъждат при какви варианти да се прилага трета, подсилваща доза. Ако решението им е "за", такава ваксинация ще се прави, въпреки призива на СЗО. Ако становището е "против", ще се чака решение на Европейския лекарствен регулатор.  

ЕМА проучва дали да се дава подсилваща доза от РНК ваксините

"Поставил съм четири въпроса, на които да отговорят - удачно ли е да се поставя такава ваксина, колко време е необходимо между втората и третата, може ли да се прилага различна трета доза от първоначалната и при какви хора е подходящо да се прилага. Очаквам отговори на тези въпроси и на генералния въпрос. Все още нямаме решение на Европейската агенция по лекарствата, която да направи промени в кратката характеристики на ваксините и ако се вземе такова решение, то ще е по подобие на други европейски страни", каза още Стойчо Кацаров. 

По думите му, ако становището на експертния съвет по имунопрофилактика имат отрицателно становище, ще се чака решението на Европейската агенция по лекарствата.  

Кацаров: Мерките са достатъчни, но ако не се спазват – въвеждаме по-строги

"Говорихме с народните представители евентуално да се добави допълнителна сума за лекарствени продукти, колкото може да позволи държавния бюджет, но от порядъка на 10-15 млн. допълнително, би дало повече спокойствие", каза още д-р Стойчо Кацаров.

"Вчера имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на който те одобриха изменение в методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната в посока на увеличаване на тези средства. На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти. Днес тази методика беше съгласувана от БЛС, с директори на столични ДКЦ-та. Теса много доволни от това, което е осигурено като нови възможности за така наречените COVID зони. очаквам в много кратки срокове другата седмица от тези 39 първоначално регистрирани COVID зони, да станат поне 150. Така че пациентите с COVID да могат да бъдат лекувани и амбулаторно. Утре излиза в държавен вестник решение на НЗОК със списък от лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID", посочи още той. Здравният министър отбелязa, че това се случва за пръв път в историята на НЗОК, защото досега е финансирала домашно лечение на хронични заболявания, а за пръв път ще финансира едно остро заболяване, каквото е COVID.

"Лекарствата ще бъдат безплатни и всички видове изследвания също", каза още министър Кацаров. "Отделно от това Министерство на здравеопазването по една своя програма за подпомагане на лечебните заведения за COVID, ще осигури на всчики новоразкрити COVID зони, възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хил лв", коментира още министърът.

Той отговори и на своите опоненти, които го критикуват, че стои без маска в пленарна зала. "Може да се занимаваме с всякакви глупости. Сезирайте, който искате", заяви още д-р Кацаров

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: "Фокус"