Около 500 огнеборци и 51 самолета се борят със стихията

Лек дъжд, който падна в Южна Испания в понеделник, даде на пожарникарите глътка въздух в битката им срещу огромния пожар, който досега погуби един огнеборец и принуди 2 600 души да се евакуират, предаде АФП.

Горски пожар в Южна Испания, евакуират летовниците в близкия курорт (ВИДЕО+СНИМКИ)

Около 500 огнеборци и 51 самолета, изсипващи вода върху огъня, се борят със стихията, която избухна миналата сряда в района на провинция Малага. Пожарникарите са подкрепени от 260 войници от бригадата за действия в кризисни ситуации, които се присъединиха в неделя в борбата срещу пожара, бушуващ в планинската верига Сиера Бермеха.

Когато започва да вали, жителите, които са били евакуирани и настанени в център в град Ронда, започват да аплодират, се вижда от кадри по местната телевизия. Дъждът ще напои изсъхналата до крайност растителност и ще намали температурите, съпътстващи пожара, само че според пожарникарите това няма да е достатъчно стихията да бъде поставена под контрол.

Над 1000 евакуирани заради горските пожари в Испания

Огънят, характеризиран от местните спешни служби като „сложен и изключителен“, вече унищожи около 8000 хектара. Променливи ветрове, изгарящи температури и ниски нива на влажност помогнаха за превръщането на пожара в „огромно чудовище“, каза заместник-шефът на огнеборците в района Алехандро Гарсия миналата седмица.

В неделя властите изтеглиха около 1600 души от шест села като превантивна мярка. На около 1000 души, които бяха евакуирани от района на курорта Естепона в началото на пожара, беше разрешено да се завърнат по домовете си. 

Източник: БГНЕС