Огнената стихия отне живота на пожарникар, хиляди бяха евакуирани

Опустошителният пожар, отнел живота на огнеборец и наложил евакуация на 2600 души в Южна Испания, е овладян, съобщиха днес регионалните власти, предаде Франс прес.

Горски пожар в Южна Испания, евакуират летовниците в близкия курорт (ВИДЕО+СНИМКИ)

Огънят, избухнал миналата сряда близо до Малага в автономната област Андалусия и бушувал в продължение на седмица, "се смята за овладян. Дъждът, който вали от часове, е най-добрият съюзник на пожарникарите", написа в Twitter министър-председателят на Андалусия Хуанма Морено. Предстои сложен етап за пълното му ликвидиране, добави Морено.

Около 200 огнеборци продължиха тази сутрин битката с пламъците, унищожили близо 10 000 хектара в планинския масив Сиера Бермеха. Те бяха подпомагани от самолети за гасене на пожар, а в неделя и понеделник към тях се присъединиха и 260 войници от специализирана армейска част.

ГЛЪТКА ВЪЗДУХ: Дъжд облекчи битката с огромния пожар в Южна Испания

Огънят, разгарян през първите дни от силна жега и вятър, отне в четвъртък живота на 44-годишен пожарникар и предизвика превантивна пълна евакуация на 2600 души. Според съдебните власти става дума за умишлен палеж. Снощи около 1300 жители на пет от шестте евакуирани села започнаха да се връщат по домовете си. Предизвикани от големите горещини опустошителни пожари това лято засегнаха няколко средиземноморски държави като Гърция, Италия, Турция и Алжир.

Източник: Снимка: БГНЕС