Необичайната находка "изникнала" по време на разчистване

86-годишна жена от великотърновското село Леденик намери гранати "изникнала" по време на разчистване, а сапьори унищожили боеприпасите. Оказва се, че бабата с гранатите има интересна история.

Първоначално Дафинка Върлева не пожела да разговаря с екипа на NOVA. След кратък размисъл реши все пак да разкаже за гранатите.

„Когато видях патроните за пушки и гранати тип „бухалки”, не се уплаших и не се притесних, защото всичко това ми беше познато”, разказва възрастната жена.

Оказва се, че миналото на Дафинка Върлева е свързано с военното дело. Затова е взела контрола над събитието пред своите роднини на тавана. 86-годишната жителка на село Леденик е завършила Московския институт по механизация и електрификация на селското стопанство и е инженер-механик. 11 години е преподавала във Военното училище по специалност „Рязане на металите и машинно чертане”. Имала е задължителната за онова време военна подготовка.

„По мое време имаше секция по народна стрелба, секция „Бъди готов за труд и отбрана”, секция „Спортна гимнастика”... Аз бях в Окръжния отбор по спортна гимнастика. Там, в самия лагер, се охранявахме. Беше гора и имаше студенти. И нощно време ходехме с „Манлихер”-ите с пачка по пет патрона”, спомня си тя.

Дафинка Върлева има своята версия за появата на гранатите и патроните под покрива на селската къща.

„Баща ми беше ятак. След това замина на фронта в първата фаза. Нашите воюваха в Македония. Предполагам, че по време на неговата яташка дейност, партизаните са идвали и това е било скривалище”, предполага възрастната жена.

Патроните за „Калашников” и „Манлихер” са иззети от полицията, а гранатите, които се оказва че са немски и са и от Първата, и Втората световна война, са унищожени от специалисти-сапьори от Военния университет в деня, когато е бил техният професионален празник – 13 септември.

Сандъците с патрони и гранати са били на тавана поне 8 десетилетия, според 86-годишната Дафинка. През тези години са били изложени на температурни амплитуди през зимите и летата. Сега, седмица след като патроните за иззети, а гранатите – унищожени, Дафинка Върлева малко съжалява, че не си е оставила, тайно, поне патрон за спомен.