Повишението в цената на енергията се отразява и на цените на стоките

Правителството обеща план с мерки, които да помогнат срещу растящата инфлация и цените на тока. А бизнесът твърди, че се задъхва. Някои фирми вече са започнали да съкращават служители.

Пеканов: Готвим мерки срещу инфлацията и драстичния скок в цените

 

След поредица от пикове на цената на тока на свободния пазар, държавата готви пакет от мерки за подпомагане на бизнеса. Какви ще са те, все още не е ясно. Ясно е обаче, че цената на енергийните ресурси се отразява пряко на цените, които всички плащаме, като крайни потребители.

И докато поне по отношение на тока домакинствата, за разлика от бизнеса, са на регулиран пазар с ясни тарифи, пряк ефект върху джобовете ни може да има растящата цена на природния газ - през отоплението и топлата вода, които тепърва започваме да плащаме.

Възможна е нова вълна безработни заради невъзможността на редица предприятия да се справят с повишените си разходи. Много производства твърдят, че са заплашени от фалит.

В едно от предприятия за обработка на метали в страната драстичното увеличението на цените на природния газ и тока за бизнеса вече имат конкретни резултати - част от работниците може да бъдат съкратени, а продукцията, която излиза оттам, вече е поскъпнала значително. Фирмата на Крум Царев се занимава с металообработка - правят облицовки за вендинг машини. Заради високата цена, която плащат за ток, сметката все по-рязко излиза.

„За юли 2020 г. за природен газ и електрическа енергия сме платили близо 20 000 лв. За същия период тази година цената е 39 000 лв.”, обясни той. Двойната цена за ток, в комбинация с пандемията, прави бъдещето на фирмата неясно. Вместо да открият четвърти цех, може да спрат работа.

„Със сигурност ще се наложи съкращаване на поне 20% от персонала, да не кажа, че ако тази тенденция се запази, с тези увеличения, ще се наложи и затваряне на цялото предприятие”, казва Царев.

Очаква ли ни тежка зима с пореден скок на цените

За да няма масови фалити, служебното правителство разработва мерки. Обмисля се директна компенсация за изразходвана енергия от бизнеса.

„Всичко зависи от възможностите на бюджета. Не само в България, но и в Европа цените поскъпват много. Други страни също мислят различни мерки. Ние се опитваме да почерпим от техния опит. Испания вече въведе мерки. В Италия също се очаква някакъв вид помощ и аз също подкрепям помощ за бизнеса”, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

А високата цена на енергията за бизнеса се отразява и върху крайните потребители. Затова синдикатите призовават както за компенсации за бизнеса, така и за спешно увеличение на доходите.

КНСБ: Цената на парното за домакинствата ще нарасне с двуцифрен процент

„ По линия на цената на тока домакинствата ще бъдат защитени, но по линия на цената на газа няма да бъдат защитени, защото топлото ще скочи с двуцифрен процент и трябва да има компенсация”, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Ще се отрази ли цената на природния газ на сметките, които ще плащаме за вода и парно в идващия сезон? Екип на NOVA потърси за отговор „Топлофикация София”.

От дружеството обясниха, че през последната половин година тежестта върху тях е нараснала. Те настояват за спешни мерки от държавата, защото действащите цени не покривали разходите им. И дават пример. За септември утвърдената цена е от 98 лева за мегаватчас, но реално им струвала над 126 лева. 

Темата с цените на енергоносителите е приоритетна и за Европа. Брюксел готви набор от инструменти, които страните-членки да използват, за да се справят със скока на енергийните цени, без да нарушават правилата на блока. Цените на електроенергията в Европа се увеличиха драстично през тази година, подхранвани от растящите нива на природния газ.

ЕК с инструменти срещу високата цена на тока

„Съществуват инструменти, които държавите-членки могат да използват за незабавно решаване на ситуацията. ДДС и акцизната политика, а също и целенасочените мерки за бедни и уязвими потребители или временни мерки към домакинствата и малките предприятия, както и директна подкрепа за потребителите. Всичко това са стъпки, които могат да бъдат предприети напълно в съответствие с правилата на Европейския съюз”, обясни еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон.