Остава в сила ограничението за кои групи от хора това е позволено

Първи ваксинирани у нас с третата, подсилваща доза на ваксината на Pfizer. Броени часове след решението на здравните васти, лекари от ВМА дадоха пример и се имунизираха с трета игла. Остава все пак в сила ограничението за кои групи от хора това е позволено. Пред пунковете за имунизации на големите болници в столицата вече идват десетки желаещи допълнителна доза.

„Това най-често са хора, които считат, че имат компрометиран имунитет. Хора с онкологични, хематологични заболявания и които имат опасения, че тяханата имунизация е направена много рано - февруари, март”, каза д-р Васил Михайлов от УМБАЛ "Александровска".

Като ваксинацията на Слави Колев, който попада в групата възрастни над 65 години.

„Ако има възможност, ще го направя. Въобще не се притеснявам”, споделя мъжът.

Проф. Мутафчийски си постави трета игла от ваксината срещу COVID-19

Все още обаче имунизирането с трета игла у нас не е започнало официално, казват от лечебните заведения. И хората биват връщани. Подробни инструкции от здравните власти искат да получат и личните лекари, които също имат много запитвания от пациенти.

„Тук не е въпросът "един човек каза в министерството". Това трябва да бъде облечено в законова база, за да може този, който поставя ваксината да има юридически права и този, който получава ваксината, ако се получи нежелана реакция, да няма съдебни претенции”, обясни общопрактикуващият лекар Гиорги Миндов.

Въвеждат трета доза от ваксината срещу COVID-19 за определени групи

Лекари призоваха и час по-скоро да бъде променена единната онлайн система за ваксинации, в която в момента не може да се отбележи, че на пациента е поставена още една доза. Според д-р Миндов трябва да се разшири и броят на хората с право на бустер, тъй като на много ваксини им изтича срокът на годност.

„В момента получените и складирани дози в България ще трябва да бъдат изхвърлени, така че по-добре да се използват. Ако трябва да се мине и към масово - на всеки желаещ бустерно ваксиниране”, каза още Миндов.

Желание за трета доза има и Любомир Нурян, който откриваме пред пункта на „Пирогов”. Ваксинирал се е преди 6 месеца и антителата му спадат. 

Експерти успокояват, че малкото количество антитела не означава, че имунната система няма да се активизира бързо при контакт с вируса. Затова засега трета доза не се препоръчва при хора под 65 години, които нямат сериозни заболявания.

„Регулаторите и агенциите следят много внимателно ситуацията и в момента, в който се види изместване в тази група, тоест види се, че имунитетът и там започва да намалява, ще се вземат мерки”, заяви Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Допълнителната доза обаче е препоръчителна за тези, които, независимо от възрастта, не са изградили първоначален имунитет срещу COVID- 19. Те ще трябва да доказват това с документ.

„За да бъде тази доза подсилваща или бустерна, ние трябва да имаме ясни индикации за това какво е имунното състояние на лицето. Ако в рамките на месец след втората доза няма изградени антитела, този пациент може да бъде препоръчан за трета доза”, коментира проф. Мурджева от Експертния съвет по клинична имунология.

Последните проучвания позват, че смесването на ваксини дава добри резултати, казват експертите. Затова бустерна доза от Pfizer може да се постави на хора, имунизирани с който и да е от останалите одобрени препарати.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК