Здравните власти у нас одобриха поставянето на трета игла при пет групи хора

Ден след официалния старт на поставянето на бустерната доза срещу COVID-19 в България все още има неясноти около това кой и как ще доказва дали има нужда от нея. Здравните власти у нас одобриха поставянето на трета игла, но при пет групи хора. Сред тях са пациенти с нарушен имунитет или хора, които не са изградили антитела.

Първи ваксинирани българи с бустерна доза срещу COVID-19 (ОБЗОР)

Пунктовете за ваксинация работят и в днешния ден. В 12 ДКЦ в София до обяд са преминали на 50 души, като никой от тях не е пожелал бустерна доза. Медицинските екипи признаха, че все още очакват инструкции за поставянето й.

Въвеждат трета доза от ваксината срещу COVID-19 за определени групи

 

 

„Повечето хора идват за втора игла, за да завършат курса си. Намалява бройката на хората, които искат да си сложат първа игла. Все още нямаме желаещи за трета доза, очакваме да има интерес към нея”, каза д-р Мирослав Кафеджиев от 12 ДКЦ в София.

„Към момента още нямаме инструкции как ще се слага третата доза. Очакваме ги всеки момент”, добави той.

"Третата доза ваксина повишава многократно повече имунитета. Въпросът е дали има нужда от бустерна доза конкретният ваксиниран. На първия етап ще се разреши при рисковите групи". Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

За нея притеснителен е високият брой недоказани и нерегистрирани случаи на починали от COVID-19. По този начин е възможно смъртността да е и 2%.

"Има допълнителна доза и бустерна доза. Под допълнителна доза се има предвид лошо изработване на имунитет след първите две дози, докато бустерната е 6 или 8 месеца след втората", заяви специалистът.

Според нея ако човек има доказан проблем с имунитета, доказан с изследване, а и ако лекуващия специалист е дал заключение, че това е така, тогава може да му бъде поставена бустерна доза.

По нейните думи всяка доза се вписва в сертификата, включително и третата.

"Ваксиниране и преболедуване създава много по-силен имунитет. Пфайзър единствено има разрешение за бустерна доза, "Модерна" също са подали документи. "Янсен" също показва много добри резултати", обясни тя.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК