Антиваксърите говорят за Трета световна война

Коронавирусът вече е част от политическа идеология. Кампаниите за ваксиниране палят агресия по улиците на големите европейски столици. Всеки коментар про или анти ваксините настървява радикализирането на цели групи от хора. Антиваксърите говорят за Трета световна война и овладяване на човешките свободи. Тази седмица в Германия беше застрелян касиер на бензиностанция, който е направи забележка за неносенето на маска.

Немислимо деяние, акт на омраза, крайна радикализация - политици, коментатори и хиляди граждани бяха в шок от убийството в спокойното градче недалеч от Франкфурт. Противник на мерките срещу коронавируса застреля служител на бензиностанция, който поискал да спазва правилата и да носи маска.

„20-годишен млад човек беше убит. Не искаме това насилие в страната ни. Осъждаме агресията и казваме на всички, че няма да го позволим”, заяви Армин Лашет, кандидат на управляващата партия за канцлер.

На мястото на престъплението се стекоха стотици граждани, шокирани от станалото. Те носеха цветя и картички с послания.

„Той беше убит заради маска. Съжалявам, но никакво разбиране не мога да проявя към извършителя, който казва, че мерките го притискали. Аз също нося маска. Съобразявам се с ограниченията. Всички трябва да го правят”, смятат жители на градчето.

В страната обсъждат и по-големият проблем. Извършителят е действал сам, но има много съмишленици. В радикални групи в приложението „Телеграм” имаше хора, които приветстваха действията му. Кметовете на Лайпциг, Франкфурт на Одер, Бон и други градове алармираха, че стават свидетели на радикализиране на групи в обществото, които яростно се противопоставят на всичко, което обявяват властите. Явлението не засяга само Германия.

Повече по темата гледайте във видеото